2013/08/21

Pedagógusok? Iskola? Gyerekek? ... Miről szól?

Az alábbi írást a Facebook-on találtam. Szerzője "ismeretlen".

Akárki írta, -Teljesen igaza van. ..és lehet megsértődnie a "t" pedagógusoknak. Valahogy náluk mindig kimaradt A! Gyerek a tanuló mindenből. Ha sírtak... CSAK magukért sírtak, mintha az iskola a gyerek csakis értük lenne, róluk szólna... Pedig... az iskolának a Gyerekekről kéne szólnia elsősorban.
"NN szerző...

Szándékosan nagyon keményen fogok fogalmazni. Értsétek jól. XY bejegyzése és a kommentek kihozták belőlem.

Sajnos én is biztos vagyok abban, hogy nem lesz sztrájk, mindent szó nélkül végre fog hajtani az a kollaboráns tömeg, aki pedagógus-társadalomnak hívja magát, de ezzel a csoporttal, a csatlakozással, ismerősök meghívásával egy utolsó esélyt adtam magunknak ebben az országban. Esélyt arra, hogy összegyűljön egy csomó felelősen gondolkodó, felnőtt ember, akik nem életpályamodellról, fizetésről és óraszámokról fognak gondolkodni, hanem a gyerekeinkről. És tenni is értük. Azonnal.

Mert ha nem lesz sztrájk, minden felelős szülő kénytelen és köteles lesz elvinni a gyerekét az országból. A pedagógus, aki csendben vagy morogva végrehajt, tanítson üres tanteremben. És engem az sem érdekel, ha utcára kerül, nem érdemli meg, hogy tanárként fizetést kapjon az, aki megtartja az iskola éretlen hatéves heti huszonötödik óráját, a tizennégy éves harmincötödik óráját, aki nem történelmi eseményként, hanem "nemzeti tragédiaként" tanítja Trianont, aki annyi közismereti anyagot hajlandó 'leadni' és számon is kérni, amit Hoffmann Rózsa előírt, aki utcára teszi az esélytelen 16 évest és iskolarendőrrel vereti meg a lógóst.

Egy vidéki nevelési tanácsadóban dolgozó ismerősöm elmesélte, hogy az elmúlt 4-5 évben lehetett már érezni az egyénre szabott oktatás, a személetváltás eredményeit, egyre kevesebb olyan gyerek került hozzájuk, aki - idézem - "megzakkantak a pedagógusoktól". Azt is elmondta - megint idézem -, hogy az új jogi keretek között tapasztalati szerint számos tanító "azonnal visszatért a fasiszta módszerekhez" és megint dőlnek hozzájuk a gyerekek.

Ha szeptemberben simán elkezdődik a tanév, szerintem reménytelen minden. Rohanunk a Feleségverseny (Spiró) Magyarországa felé. És ebben a nem sztrájkoló, mindent végrehajtó pedagógusok lesznek a fő felelősök. Nélkülük nem sikerülne a politikusok szándéka.

És ne takarózzon senki a 'mileszagyerekkel' maszlaggal. A két és fél hónapos nyári szünetet is megoldjuk, ha kell pár hét vagy hónap arra, hogy normális iskola legyen utána, azt is megoldanánk. Egy gyereknek pedig semmit nem jelent a jövő szempontjából egy kis plusz szünet, úgyis a felére kellene csökkenteni a tananyagot.

Dániában a szülők közvetítésével oldódott meg a helyzet és 3 hónapon belül teljeskörűen teljesült minden olyan követelés, amit a diákok, a szülők és a pedagógusok, a gyerekek jövője érdekében összegyűjtöttek, megszületett az új törvény. Szóval a recept kész, csak kellene hozzá sok-sok felelős pedagógus, aki partner ebben."/ No, tanárok, mi lesz?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!