2018/01/08

Láss a dolgok mögé!

Láss a dolgok mögé! Lásd a fától az erdőt! Nézz a kirakat mögé! Láss a hangzatos cím mögé! Ne csak a sminket a vakolatot lásd!
Ugye ismerősek ezek a mondatok? Ha olvasol egy írást, lásd mögötte az embert! Mindig gondolkodj el, vajh milyen lehet az az ember aki írta, mi késztette arra az írásra? Mit akar mondani, sugallni? Biztos hogy azt látod amit mondani akart?
Vannak írások amiket ha olvasol, egyszerű a dolog mert a stílusból kiderül, azt kell látnod benne amit ír, vagyis tárgy és tényszerű, egyszerű tény vagy hír közlés. Vannak írások amik nem olyan egyszerűek, mert mögé kell látni. Lehet talán egy "egyszerű" emléket, emlékeket ír le és te elsőre azt is látod, de van ott egy vagy több "elrejtett"...vagy nem is annyira "elrejtett" mondat ami jelez, kiált... "Láss, Nézz mögé!" Keresd a lényeget, értsd is, ne csak a "kirakatot" lásd. ... és megismered az embert. .......
Megjegyzem... Egy beszélgetésnél, beszédnél, előadásnál épp olyan fontos a mögé látás. Itt is vannak olyanok ahol nem kell mögé látni, mert tényszerű, tárgyilagos, egyszerű hír közlés. Van ahol viszont mögé kell látni. Beszédet mond?...nézd, figyeld az embert a stílust a mozgását a gesztikulációit, lendületét és sokat elárulnak neked ezek a dolgok hitelességről őszinteségről. Emlékeket mesél? Nézd a mozgását a szemét a lendületét az arcát a kezét és sok mindent el fog árulni neked. Megismerheted az embert, megtudhatod miként érintette őt az az emlék akkor s miként most, esetleg még mélyebb dolgokat is megérthetsz így ha jól figyelsz. Ne csak az "emlék" szépségére, viccességére kegyetlenségére figyelj, ne csak azt vedd észre.
Soha ne engedj a tömeg pszichozisnak! Ne hagyd hogy a tömeg lelkesedése magával rántson! Bárhogy lelkesedik is a tömeg, te maradj higgadt és megfontolt, figyelj a részletekre az emberre aki beszél, arra mit és miként mondja. Gondolkodj el józanul és higgadtan. Soha ne csatlakozz tömeghez pusztán azért mert ők a többség a tömeg, hanem csakis akkor ha józanul megfontoltad és valóban hiszel is benne, még akkor is ha az nem a tömeg, nem a többség. NE a tömeg vonzásának engedj, hanem a józan megfontolásnak az elveidnek a valódi hitednek a tartalomnak. Nem mindig az a jó a valódi az igaz az igazság ahol nagy a tömeg.
További kellemes hasznos mögé látást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!