2016/11/10

Az amerikai választások kapcsán....

A magyar demokratikus oldal a bal oldal a liberálisok a politikai és értelmiségi elit adtak e tisztességes nyílt őszinte válaszokat a rendszerváltást követő az abból következő az azóta felmerülő a társadalmat érintő problémákra? Válasz....NEM! ...na látjátok... és lehet elgondolkodni.
"Lehet persze emberi butaságról értekezni ezek után, csak ez nem vezet eredményre, nem segít a mostani történések okainak feltárásában, és nem is igaz valójában.
Megingott a bizalom a pénzügyi rendszerben, a politikai rendszerben. A választók óriási csoportjai e legfejlettebb országokban nem érzik magukénak, korruptnak és nemtörődömnek látják a demokratikus rendszert és vezetőit, és földrengést is hajlandóak előidézni, hogy ezt kinyilvánítsák.
A Brexit és Trump győzelme is annak köszönhető, hogy ezt a problémát az elit megpróbálta a szőnyeg alá söpörni, nem venni róla tudomást. Ez nem sikerült."
Csak egyetlen és a legközelebbi példa... menekült válság... Adott e a Magyar baloldal vagy a liberálisok normális nyílt őszinte határozott választ a megoldására? ...vagy akár az EU?...adott e?... NEM!...csak kifogásoltak, távol maradásra biztattak az emberségünkre hivatkoztak, de minden szempontot az emberek jogos vagy nem jogos félelmeit az emberségességet is, mindkét fél a befogadó és a menekültek szempontjait érdekeit is figyelembe vevő választ NEM ADTAK. ...mint ahogy sok minden másra sem.

Régóta mondom, leírtam többször, elmondtam politikusoknak is...má amikor egyáltalán lehetőség volt rá... Sajnos többnyire értetlenül néztek rám, volt olyan is aki ledöbbenve értetlenkedett mondván..."az a szélsőségesek fegyvere".... Nos...Az embereket a választókat nem érdeklik a hangzatos tudományos szinten elmondott ideologizáló hosszú beszédek a tipikus "politikus " dumák ...Persze...megtapsolják, aztán ha vége, kimennek a teremből, mondják..."szép beszéd volt". Később elgondolkodnak esetleg és nem igazán értik, mert válaszokat nem kaptak. Kicsit később már nem is emlékeznek a tartalmára, legfeljebb egy egy ütősebb mondatra. Az embereket a választókat az egyszerű nyílt őszinte tabuk nélküli válaszok érdeklik...Válaszok a problémáikra a kérdéseikre a kétségeikre. Ha az emberek ezeket nem kapják meg főleg hosszú időn át azoktól akiktől kellene és várják, akkor ott keresik ahol esetleg kapnak válaszokat még ha az sem az igazi akkor is, de érthető rövid. ...ez pedig a szélsőségesek a demagógiák. Elmennek oda ahol úgy érezhetik...tartoznak valahová, hogy értük van, közülük való, hogy fontosak, hogy kapnak valamit...ha mást nem is...ellenségképet akiket lehet okolni gyűlölni hibáztatni mindenért. Az embereknek álmok kellenek...ideák. ....amikben hinni lehet...még ha nem igazak is...jobb híjján ha nem kapnak valódiakat igaziakat. Az emberek csalódtak a politikai az értelmiségi "elitben". Csalódtak mert tőlük vártak válaszokat, de nem kaptak. Csalódtak mert teszetoszák, mert hiteltelenek, mert korruptak, mert talpnyalókkal veszik körbe magukat, mert felsőrendűbbként viselkednek, mert az emberre csak addig kíváncsiak míg a szavazata kell, mert nem az embereket képviselik hanem önmagukat klikkjeiket "párt" érdekeket..... és még lehet sorolni.
A politikai elit?...mitől "elit"?...mert ők a naaagy politikusok?
Az értelmiségi elit? ...egyáltalán mitől értelmiségi?...attól mert szellemi foglalkozást űz? ...és mitől "elit"?...mert annak hiszi magát? ..és mitől lenne hiteles? ...Mert színes bizonyítványai vannak?...mert a tv-ben osztja az észt és azt hiszi ő tudja a tutit, közben meg él valami zárt külön világban? ...hogy épp aktuális érdekei szerint beállt egyik vagy másik politikai oldal...esetleg személy szerinti politikus mögé? ...mert megmondja nekünk akik átéltük, megéltük a dolgokat hogy miről mit gondoljunk érezzünk higgyünk vélekedjünk?
Mitől lenne hiteles bármelyik is? Mikor állítja magáról hogy ő "szociáldemokrata", hogy "keresztény" hogy "liberális" hogy "demokrata" de szinte minden tettével ellent mond ezeknek az elveknek? ..mikor ha kérdezem róla, akkor gőze nincs mit is jelentenek valójában ezek az elvek? ...mert beállt egyik vagy másik oldalra de nem elvei szerint, hanem mert esetleg a szocializációja vitte oda...( jobb esetben ), mert épp ott voltak kapcsolatai?...mert a "széljárás" vitte oda? ...dacból? ...könnyűnek kényelmesnek hitt karrier vágyból?...aztán ha oda kerül funkcióba?...onnantól azt hiszi az őneki jár?...hogy máris különb lett mindenkitől?
...és akkor folytathatnám a nagyvilággal... Kaptak válaszokat az emberek a nagyvilág problémáira? ...a két pólusú világ felbomlása által okozott problémákra?...egyáltalán...ez eljutott a világ nagypolitikusainak tudatáig? ...felfogták egyáltalán ? .........
Ezek miket írtam, csak elgondolkodtatásul szolgálnak. Az én érzéseim gondolataim tapasztalataim egy része tömörítve. ...lehet hozzátenni, lehet pontosítani, lehet vitatkozni vele, lehet elgondolkodni rajta, lehet folytatni....

 "...és akkor folytathatnám a nagyvilággal... Kaptak válaszokat az emberek a nagyvilág problémáira? ...a két pólusú világ felbomlása által okozott problémákra?...egyáltalán...ez eljutott a világ nagypolitikusainak tudatáig? ...felfogták egyáltalán ? .........".... azt hiszem a következő moralizálásaim egyike ez lesz.

Háborúk, éhezés, gazdagok egyre pofátlanabb gazdagodása fényűzése arroganciája, egyre nagyobb szakadék a gazdagok és nem gazdagok közt, klíma változás.... Kaptunk válaszokat?...NEM!...a világ politikusai az értelmiségi elit csak moralizál rajtuk, agyalognak, teszetoszáskodnak tárgyalgatnak idő húzás évtizedek óta, de válasz...sehol. .... Nem mernek? ..miért?...Félnek?...mitől?...kiktől? ....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!