2015/06/07

Trianonról már megint.

Gréczy írt, Bauer válaszolt.....

Bauer Tamás -   Mi fáj...

""Nem Zorán híres számáról lesz szó, hanem Gréczy Zsolt blogbejegyzéséről. Azt írja a címben: „Trianon a baloldalnak is fáj.” Nem értem. Azt írja:„Tragikus nap volt 1920. június 4. Elvették az ország kétharmadát, a lakosság egyharmadát. A gyász és a fájdalomnapja a trianoni békeszerződés időpontja. Beszéljen végre erről a baloldal is, ne hagyjuk ezt a dátumot a jobboldalnak kisajátítani.”
Nem értem, milyen alapon nyilatkozik Gréczy a baloldal nevében. Neki fáj? „A baloldali emberek nagy része is megkönnyezi Erdély szépségeit és búsong, hogy Balassi Zólyoma, Mátyás Kolozsvára, Zrínyi Ilona Munkácsa fölött mások rendelkeznek.” Én is gyönyörködtem Erdély szépségeiben,de nem búsongtam, hogy Zólyom, Kolozsvár vagy Munkács „fölött mások rendelkeznek”. Zólyomban és környékén már nagyon régen többségében szlovákok laknak, Kolozsvár ma már többségében román város, a környéke pedig még inkább, Kárpátalján pedig Beregszászon és környékén vannak többségben a magyarok,Munkácson nem. Elvették az ország kétharmadát, a lakosság egyharmadát? Ez a „Csonkamagyarország nem ország…” szöveg a húszas-harmincas évekből, és ezt vette elő a mai magyar jobboldal. A szlovák, az erdélyi román, a bácskai és bánáti szerb elit (az elit, mert a köznépnek ebbe kevéssé lehetett beleszólása) nem akart tovább Magyarországon kisebbségi sorban élni, és ehhez adott támogatást az antant. Kétségtelen, hogy a határvonalakat a győztesek és nem a vesztesek előnyére vonták meg 1920-ben is és 1947-ben is. Mellesleg mindkét világháborúban Magyarország támadta meg a szomszédait, és nem fordítva, azután elvesztette a háborút, úgy hogy ezen különösebben nincs mit csodálkozni.
Az, hogy a kisebbségi sorban élő magyarokat a szomszéd országokban elnyomták, vagy ha manapság nem beszélhetnek magyarul az utcán, ha nem járathatják a gyereküket– ha akarják – magyar iskolába, ha nem tanulhatnak magyarul az egyetemen, ha akarnának, ha hátrányt jelent magyar mivoltuk az előrejutásban, az fáj, az felháborít, igen. Az ellen fel kell lépni, ahogy az Antall- és a Horn-kormány az alapszerződések révén nemzetközi garanciákkal védte meg a kisebbségi magyarok jogait, megállapodva erről Ukrajnával, Horvátországgal,Szlovákiával, Romániával. De nem kellene a DK szóvivőjének –tehát a DK-nak – átvenni a nacionalista jobboldal Trianon-retorikáját. Gréczy ugyanis ezt teszi.
Mindenkinek tisztelettel ajánlom Techet Péter nagyszerű cikkét a hvg.hu-n: „1920. június 4.: a magyar nacionalizmus győzelme”. Így beszél egy európai elkötelezettségű gondolkodó Trianonról. Gréczy pedig:
„A kormányváltáshoz azonban nem lesz elég több bért, vasárnap kinyitó boltokat és tisztességes demokratikus berendezkedést ígérni. … hozzá tartozik, hogy ha minden előzmény és utózmány ellenére ki merjük mondani például Trianon fájdalmát.” Az MSZP nap mint nap megteszi, bocsánatot  is kér, amiért Gyurcsány 2004-ben a jobboldalnak nem tetsző álláspontot képviselt. (Helyesen tette.) Jól jár vele az MSZP? A DK eddig tartózkodott ettől a retorikától, ezért is vagyok a DK-ban. Netán ebben is változni fog? Százalékok kellenek, mindegy, hogy milyen áron?""

Na ebből lett is ismét nagy vita. Már eleve baj hogy hogy egyazon párt két fontos pozíciójú embere a nagy nyilvánosság előtt támadja egymást, pontosabban egyik a másikat.
Van ki Bauerral ért egyet, van ki Gréczyvel.

Van ki azt veti szemére Gréczynek, -Ne beszéljen az Ő..mármint minden baloldali demokrata ...nevében. 

Egyébként Bauer is mások nevében is beszélt a baloldali demokratákéban. Mi több a mondandója alapján az a baloldali demokrata akinek fáj Trianon az nem is tisztességes demokrata. Na ez a baj. Én sem Gréczyt sem Bauert nem hatalmaztam föl semmire. Én is CSAK véleményt formáltam. Ugye az demokratikus jog? Szóval...nekem igenis fáj Trianon és igenis demokratikus jogom emlékezni. Attól még vagyok olyan demokrata baloldali mint akik nem hajlandóak tudomásul venni Trianon létét és hogy nem csak a jobboldalé Trianon, hanem minden Magyar emberé. Sokan mondták már, én is ezt mondom mindig... A múlton nem kell sírni, de rendezni kell néha emlékezni, mert különben ott marad örök nyűgként rendezetlenül. Azonkívül hiába tagadjuk múltunkat a Múltunk vagyunk mi magunk. A történelmünk a múltunk szép napjaira emlékezhetünk?.....Azok eléggé baloldaliak, demokraták? .......

Én pedig nem értek egyet Bauer Tamással. A Kádár rendszerben Trianont emlegetni sem volt ildomos. Mintha nem is létezett volna. Jól belénk is verték, -Baloldali ember, sőt demokrata Trianonról nem beszél. ... Miért is neeee? Miért ne fájhatna a baloldali embernek a demokratának az ami minden más normális nemzetnek fájna? Sértjük vele a szomszédaink érzékeny lelkét? ..és?... A miénket nem sértette Trianon? Nekik fordított helyzetben nem fájna? Dehogynem! Románok már kaszát kapát éleznének minden emléknapon a Szlovákok is a Szerbek is..... Mi baloldaliak, demokraták akiknek igenis fáj Trianon, NEM élezünk semmit. Egyszerűen csak joggal fáj az aminek fájnia kell, ami bárki más nemzet fiának joggal fájna. Egyszerűen csak Emlékezni szeretnénk tisztességgel és Nyíltan kimondva. Ne má bujkálnia kelljen mint kiközösített páriának annak a baloldali demokratának akinek igenis fáj Trianon. Baloldali Demokrata vagyok és fáj Trianon! Fáj Trianon és emlékezni akarok nyíltan és attól még vagyok olyan baloldali demokrata mint Bauer Tamás vagy bárki más. Nem fogom magam könnyesre sírni miatta és nem fogok nagy Magyarország térképpel a mellemen búsulva járkálni. A "Lesz még a Magyaroké ......" című népi kesergőt sem fogom bús részegen gajdorászni, na de azé adassék má meg a jog hogy baloldali demokrataként is fájhasson és emlékezhessek egy évben egyszer.

Aztán volt aki összemossa Trianonra emlékezési jogom és az orbán maffia mai bűneit így:

"De,ha így érzel, akkor ne háborogj azon se, hogy míg határon belül a kórházak már lassan működésképtelen, a kormány Romániában kórházat épít, hogy ott egyetemet működtet, itt leépíti azokat.
Mert a két dolog bizony, keményen összefügg!"

Nem kéne összemosni az orbán maffia mocskát és Trianont. Ez épp olyan gusztustalan csúsztatás mint hogy nem tisztességes demokrata aki emlékezni akar Trianonra. Trianon emléke és a orbán maffia mai hozzáállása két teljesen más dolog. Másról is szól.

Van ki így érvel:

Nekem, mint demokratának, nem a " nemzeti összetartozás" ürügyén fáj, ha bárkit kirekesztenek, bántalmaznak a saját hazájában nemzetisége/származása miatt, hanem mert igazságtalannak, antihumánusnak gondolom.
Utálhatsz èrte, de a határainkon túl, trianoni területeken ma élők ( eltekintve néhány közel 100 éves embertől ) szülőhazája NEM Magyarország.

Ha valakit nemzetisége bőre színe vallása nemi identitása miatt bántanak, nekem sem a "nemzeti összetartozás ürügyén fáj vagy nem fáj. Igenis az is fáj így vagy úgy, méghozzá nem is demokrataságom, baloldaliságom ürügyén. Egyszerűen Emberségből a neveltetésem okán fáj az igazságérzetem okán fáj. Az hogy a mai határon túliak már nem itt születtek e hazában ebben a Magyar hazában, NEM az ő hibájuk, arról ők nem tehetnek. A túlzott nagy magyarkodás a melldöngető kérkedés magyarsággal vagy bármi nemzetiséggel számomra is undorító. Tudom mint minden példa sántít... Az USA területén élő Indián sem az ősi Indián földön született hanem az USA nevű "fehérek által kisajátított" földön - országban, DE attól Ők még Indiánok. A kanadai Indián sem Kanadai pedig ott született, attól Ő még Indián. A Magyar földön született Szerb, Sváb, Szlovén, Szlovák , Román.....sem Magyar pedig itt született, attól Ő még Szerb, Szlovén, .......nemzetiségű. Magyar...közjogi értelemben, de nyelvében, kultúrájában, történelme jórészében nemzetiségi. Trianon felszínen tartása ilyen vagy olyan okból... Kinek hogy.. a szélső jobb nacionalizmusból a demokrata Emlékezésből. Kérdezhetném én is... Miért tartjuk felszínen a győzelmeinket a történelmünk szép napjait? Persze..."csak a szépre emlékezem...." és akinek "fáj" Trianon az ugye izibe nacionalista is.... Trianon igenis egy rohadtul igazságtalan dekrétum volt... Történelem! " kik kezdték a háborút? Kik voltak a szövetségeseik és melyik oldalon? Kik okozták a legnagyobb pusztítást benne? Kik nyerték és kik veszítették a legnagyobbat? ... Történelem! Neked jogod nem emlékezni és jogod hogy ne fájjon...én is mondhatnék ezért jelzőket a hasonlóan gondolkodó "demokratákra", de nem mondok. Demokrata vagyok és elismerem a jogodat a nem emlékezéshez a nem fájáshoz. Én pedig kikérem magamnak és a hozzám hasonlóan gondolkodó Demokratáknak az Emlékezés és a fájdalom jogát megbélyegző jelzők nélkül.
Van aki Trianonra Emlékezést és a bűnbak keresést mossa össze így: 

"Trianonról mi tehettünk , és nem a szomszédok!" 

Ki mondta hogy a szomszédok tehettek? Sem a szomszédok, sem mi nem tehettünk Trianon igazságtalan voltáról és megtörténtéről. Abban hogy eljutottunk Trianonhoz, abban már bűnösök voltak őseink. De attól még fájhat és emlékezhetünk ugye? Főleg már csak az "ismétlés" elkerülése végett is ugye. Trianonra emlékezés és hogy fáj vagy nem, nem egyenlő a bűnbak kereséssel és főleg nem azzal hogy másra kenjük. Emlékezni és fájni Tisztességgel kell...ene, úgy hogy minden tanulságára emlékezünk.

Egy cikk a Magyar Narancsból:

http://m.magyarnarancs.hu/politicalanimal/rovid-indulatos-poszt-a-baloldal-trianon-keperol-95265

Most nem a jobboldalról lesz szó. Nem azt elemezzük, milyen rémesen vicceseket mondtak a Trianon-emléknapon a Fidesz és a Jobbik szónokai – arra ott a Narancs Szüret rovata, majd jövő héten olvashatjuk. És kivételesen azt sem mérlegeljük, hogy mi a magyarországi jobboldal általános felelőssége abban, hogy a trianoni döntés gyászmunkája a mai napig sem végeztetett el. Most tehát nem horthyzunk, nem wassalbertozunk, nem csurkázunk, bár lenne rá indok és késztetés egyaránt.
Beszéljünk most a baloldalról. Három dolgot kellene megérteni Trianon kapcsán.
Egy: Trianon nem a jobboldalé, hanem mindannyiunké, akik magyarnak vallják magukat. Nem egy kellemetlen vidéki rokon, akit elnézően megtűrünk és óvatosan kerülgetünk, ha feljön Budapestre. Nem lehet óvatosan kerülgetni, itt van bennünk, ha akarjuk, ha nem.
Kettő: az empatikus beszéd, azaz annak a ténynek az elfogadó megértése, hogy Trianon sokaknak fáj, nem jelenti automatikusan sem a revizionizmust, sem az irredentizmust, és különösen nem a demokratikus értékek általában vett tagadását – noha az összefüggések világosak.
Három: Trianon fáj. Függetlenül attól, hogy egy elhibázott politika logikus következményének, vagy a nagyhatalmak összeesküvésének, a magyar nép érdemtelen büntetésének tekintjük. Ahogyan az összefirkált falért vagy az összetört vázáért járó pofon akkor is fáj, ha bizonyos pedagógiai elvek szerint megérdemeltük azt.
Kezdetnek talán annyi is elég volna, ha ez utóbbit a baloldal észrevenné. Ha legalább addig eljutna, hogy „Ez minden magyarnak fáj. Nincs olyan magyar, akinek jólesne, hogy Nagyvárad Romániához tartozik. Nincs olyan magyar, aki ne sajgó szívvel gondolna arra, hogy Kolozsvár Románia egyik tartományának a fővárosa.” Nem, nem Vona Gábor szavai ezek, de még csak nem is Prohászka Ottokáré, hanem Révai Józsefé.
Ha idáig sikerülne eljutni, akkor az is világossá válna, hogy a fájdalomra nem jó válasz a népek közötti megbékélés, a határok spiritualizálása, és végképp nem jó az európai unióra való hivatkozás. Ezek mind szükségesek, de egyfelől Trianontól függetlenül, másfelől pedig csakazután, hogy megértettük, mi az, és miért az, ami fáj.
Kezdetnek elég volna, ha észrevennék, de még nem tartunk itt. Az MSZP például idén azeurópai minimálbérrel igyekezett tematizálni, míg a Demokratikus Koalíció az európaiügyészség felállítását követelte sajtótájékoztatóján.
Aztán délutánra a szocialisták valószínűleg észrevették, hogy ciki, amit csinálnak, mert sebtében ketten is megszólaltak Trianon ügyében is – egy meglehetősen általános elnöki tweettel, illetve egy Tisza Istvánt ekéző közleménnyel („mi Ady oldalán álltunk és állunk”). A feladatot jobban teljesítette az Együtt és a PM, az LMP pedig konferenciát is szervezett Trianonról – nekik legalább eszükbe jutott, hogy Trianon évfordulója van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!