2016/08/26

Baloldaliság, Liberalizmus, Jobboldali konzervativizmus.

Az alábbi gondolatokat egy beszélgetésnél öntöttem írásba és úgy gondolom, ide is el kell hoznom.

- Elnézést kérek, de kissé "hosszú" leszek. Úgy gondolom nem árt tisztázni néhány politikai fogalmat, ugyanis Magyar honban túl sokan nem értenek, nem is akarnak érteni, illetve "nagyjaink" példáját követve szándékosan félre magyaráznak fogalmakat, szitok szóként használnak olyan politikai elvrendszereket, jelzőket amiknek egyébként sokat köszönhetnének. Szerintem a Magyar baloldal nem igazán baloldal, a Magyar liberális nem igazán liberális, a Magyar konzervatív jobb nem igazán konzervatív jobboldal. A Magyar politikai pártpolitikai eszme és rendszer egyfajta kutyulmány. Magyarországon a liberalizmus, de még a demokrácia fogalmát is rosszul értelmezik és szitok szó lett a liberális. Túl sokak szerint a liberalizmus egyet jelent a szabadossággal az erkölcsi értékek a "hagyományos" családi értékek felrúgásával a tisztességes törvénytisztelő vállalkozás helyett a multinacionalista szabadrablással. Túl sokak értelmezik a liberalizmust és a demokráciát úgy, hogy nekik bármit szabad. Holott a demokrácia a liberalizmus nem erről szól.

 --A liberalizmus...röviden...az "élni és élni hagyni" elve. Azaz "A liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadság-ot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt. Gyökerei a 17–18. századra, a felvilágosodás idejére nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus." 

-A "baloldaliság" legfontosabb elve pedig a "társadalmi szolidaritás" elve. Azaz a társadalom szolidáris azon tagjaival akik rosszabb körülmények közt élnek, kevesebb lehetőségük van, a gyengébbekkel a betegekkel az idősekkel. ... Az erősebb a magasabb jövedelmű a "társadalmi szolidaritás" elve alapján vállaljon többet a társadalmi terhekből. "A baloldal, illetve baloldali politika jellemzője, hogy nagy súlyt fektet a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására és az általános (szociális) jogokra, szemben a társadalmi hierarchiával, illetve egyenlőtlenséggel. A baloldali politika támogatja a kisebbségek és a hátrányosabb helyzetű csoportok jogait, illetve e jogok érvényre juttatását, támogatja a szabadságjogokat, és általában támogatja a kulturális sokszínűséget, gazdaságilag pedig a nagyobb állami szerepvállalást. 

-A "jobboldali konzervativizmus" pedig, "A konzervativizmus legfontosabb jellemvonása a tradicionalizmus, amely a meglévő vallási, politikai, kulturális szokások és intézmények tiszteletét jelenti. Eszerint az intézmények hosszú idő alatt formálódnak, és a konzervatívok szerint az így kialakult hagyományok, szokások és előítéletek jobban irányítják a társadalmat, mint a racionalitásra hivatkozva a társadalmat (sokszor erőszakosan) absztrakt elméletekbe gyömöszölő általános ideológiák. Részben emiatt utasítják el az észre hivatkozó forradalmi változásokat és az egalitarizmust.
A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll). A társadalmi hierarchia létezése egyszerre szükségszerű illetve törvényszerű, és a mesterséges egyenlősítő kísérletek csak erőszakkal képesek elérni céljukat, ezért helytelenek. Ennek megfelelően szükség van az úgynevezett uralkodó elitre."

A szélsőségekről is nehány sort.

-Szélső baloldal, -A totális társadalmi egyenlősdit hirdetik, azaz mindenki egyenlő, nincs gazdag és szegény. van a proletáriátus ( munkás osztály ) mint vezető erő, van a mezőgazdasági parasztság és van e kettővel szövetséges értelmiség. Az állami tulajdont tekinti elsődlegesnek, mondhatni szinte totálisan.

-Szélső jobb, -Nacionalista. Egységes nyelvű kultúrájú színű fajú nemzetállamok. Egyes népek, nemzetek, illetve kultúrák felsőbb rendűségét hirdetik a többiek alacsonyabb rendűsége mellett.

Elnézést kérek a hosszúságért és a félreértések elkerülése végett nem "kioktatni " akarok és nem politikai oktatást tartani, de úgy gondoltam, nem árt tisztázni fogalmakat. Egyébként épp ezt a tisztázatlanságot látom egyik legnagyobb hibának a rendszerváltás óta. Mint már többször szóvá és írásba tettem...  Magyar értelmiségi elit és politikai elit  nem tartotta fontosnak, vagy “elfeledte?..., szándékosan?... megtanítani a népnek a fontosabb társadalmi, politikai fogalmak értelmezését a demokráciát.  Az értelmiségi “elit” ...elvileg...mint a társadalom vezető ereje eltévedt valahol a rendszerváltás körül és a mai napig nem találja igazi szerepét, feladatát. Nagy részük beállt valamelyik párt szolgálatába, másik részük pedig “csak úgy van” mint átlag ember.  Sajnálatos módon az oktatási rendszer is “elfelejtette” oktatni az alapvetően fontos társadalmi, politikai fogalmakat, társadalmi politikai rendszer működést a demokratikus “játékszabályokat”.  a rendszerváltás óta felnőtt egy politikailag “műveletlen” korosztály.  Nagy hiba!...Nagyon nagy hiba! ...az értelmiségi és politikai “elit” nagyon nagy hibája!

Ui. Mondják sokan ha kérdik... “Én jobboldali...., Én baloldali.... Én liberális vagyok.” Aztán ha rákérdeznek...”Mond má!...mit jelent az hogy baloldali, jobboldali, liberális?”... Akkor nagy többségében a naaagy habogás. ...még a pártok nagy “elitje” vezető funkciókban lévőknél is. ...és ez főleg szomorú.  Talán ha vennék az emberek a fáradságot és mielőtt besorolnak másokat, de legfőképp önmagukat valamely oldalra, talán ha utána járnának mi is az az oldal, mit takar?..mit jelent? ... Nagyon sokan meglepődnének hogy rossz oldalra soroltak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!