2021/12/04

Miért lett Soros György orbánék közellensége? A válasz.-

 Vásárhelyi Mária szociológus írása. ( Vásárhelyi Miklós a Soros alapítvány kuratóriumának elnöke volt, 2001-ben elhunyt, Vásárhelyi Mária az ő lánya.) 

2021 12 04-én  · 

1994 őszén, a Fidesz gyászos választási veresége után, Orbán Viktor ismét felkereste édesapámat, aki akkor a Soros Alapítvány elnöke, Soros György magyarországi képviselője volt. Korábban is többször  találkoztak, hol az Alapítvány irodájában, hol a lakásunkon. Orbán elmondta Apunak, hogy úgy döntött liberális középpártból  konzervatív jobboldali párttá alakítja a Fideszt, amely a teljes jobboldalt integrálja. Szó szerint úgy fogalmazott, hogy olyan jobboldali pártot szeretne létrehozni, hogy aki tőlük jobbra van, az már leesik. Ezt akkor úgy értette, hogy a szélsőjobboldalt - amely akkoriban még nem volt szalonképes a demokratikus világban - kiszorítják a politikai palettáról. Azt kérte, hogy mivel Magyarországon nincsenek felkészült, jól képzett konzervatív politikusok, a Soros Alapítvány nyújtson támogatást ahhoz, hogy Orbánék Amerikába küldjenek politikusokat és ott felkészüljenek az új szerepre. Apu sajnálattal közölte, hogy az Alapítvány nem tud és nem is akar olyan programot indítani, amely a politikai pártok káder utánpótlását biztosítja. Részben azért, mert ezt a amerikai törvények tiltják, részben mert az Alapítvány ezt nem tekinti feladatának, kizárólag civilek támogatásával foglalkozik.  Ezután békésen elváltak, Orbán többé nem kereste Aput, viszont 1998-ra valóban sikeresen áttolta pártját a jobboldalra és ezt követően szisztematikusan eltakarította az útból az összes jobboldali szövetségesét, akik hozzásegítették a hatalomra jutáshoz.  

Miután Apu elhárította a támogatáskérést többé nem találkozott Orbánnal. Ám a Fidesz 1998-as kormányra kerülését követően - akkor még hihetetlennek tűnő - gyűlöletkampány indítottak személy szerint Apu és az 56-os forradalomban résztvevő baloldaliak  ellen (Litván György, Eörsi István, az 56-os Intézet, stb.) És célkeresztbe kerültek a Soros Alapítvány által támogatott médiumok, intézmények is. 

Ma pedig ott tart Orbán, hogy Európa szélsőjobboldali, rasszista, xenofób, EU-ellenes pártjait próbálja saját vezérlete alatt integrálni. És nem esik le a palettáról, mert azóta a szélsőjobboldal nemcsak hogy szalonképessé vált sok országban, hanem  kormányzati pozícióba is került.   Ez 1994-ben még elképzelhetetlen volt. És ha létrejönne ez az integráció, akkor ez az Európai Parlament második legerősebb frakciója lenne. 

Ma még úgy tűnik, hogy nem sikerül ezeket az összeférhetetlen, gyűlölködő, egymást is utáló pártokat közös ernyő alá hozni, de a kilencvenes években azt sem tudtuk elképzelni, hogy Magyarországot 2010-től egy szélsőjobboldali, rasszista, EU-ellenes párt fogja korlátlan hatalommal vezetni. A veszedelem sokkal közelebb van, mint gondolnánk.


Ehhez szólt hozzá igen érdekeset Magdalena Marsovszky

Íme a hozzászólása,

Egyébként ez az ötlet hasonlít egy későbbi ötlethez:

2002 őszén, a tavaszi választások elvesztese után volt egy Fidesz konferencia, amin Stumpf István azt a javaslatot tette, hogy segítsen a Fidesz alakitani egy olyan partot, tőlük jobbra, ami mindazt kimondja, amit egy "komoly" partnak nem szabad, ugyanakkor nem art az anyapartnak. Tehát kvázi jobbról segít a középretolódásban.

A cikk 2009-ben jelent meg a 168 órában, Buják Attila írta. Ma mar nem található, nekem lementve van meg.

Néhány sor belőle:

"2002 őszét írtuk. ... Stumpf István, az épp távozott Orbán-kabinet pártjában is kegyvesztett kancelláriaminisztere, aki akkor vedlett vissza „tudós politológussá”, találta fel a Jobbikot. Az ő ötlete volt Budán, a Hotel A-ban tartott kis expozé: mi lenne, ha a Fidesznél „radikálisabb”, maguknak többet is megengedő jobbos ifjak egy „erőteljesebb” pártot szerveznének, nem blamálva az anyaszervezetet, olyasmit is kimondva, amit egy „komoly kormány” Európában nem enged meg magának: Csurka ehhez már láthatóan rozsdás. Irodalmias, nem is értik. „Fiatal csapat kell, modernebb nemzedék.” ... Persze az egyetemi ifjúság zöme akkorra már jócskán radikalizálódott. ... Vona, a későbbi exbölcsész, a Keresztény Értelmiségi Kör prominense, az Orbán által alapított Szövetség a Nemzetért Polgári Kör tagja (személyesen a vezér invitálta), a Jobbik alelnöke, 2006 óta elnöke. Ki gondolta akkor, hogy gárdavezér lesz a szolid ifjú pedagógus?"

Aztán hozzászólt  Fischer Ivan is, - Íme:

Kedves Marcsi, ez egy nagyon fontos írás. Az igazi veszély valóban a jobboldal és a szélsőjobboldal egyesülése, ami Magyarországon végbement, Amerikában Trump alatt is egyesült (remélhetőleg átmenetileg), és ez máshol sem lehetetlen. Sajnos a hazai liberális értelmiség belebonyolódott szűklátókörű, belterjes vitákba, most például abban bízik, hogy a mérsékelt jobboldal visszacsábítható a demokratikus térfélre. Pedig hasonló tendenciák voltak a harmincas évek elején Németországban, amikor a (mérsékelt jobboldali katolikus) Centrum párt és a Weimari köztársaságtól idegenkedő régi arisztokraták köre Hitler mellé állt, nem észrevéve, hogy bedarálják őket. A szocdemek és a kommunisták meg egymással hadakoztak. De jó lenne, ha liberális barátaink nem apróznák el erejüket a régi baloldal elleni küzdelmeikben, hanem észrevennék az igazi veszélyt: a radikális jobboldal térhódítását.

A BLOG tulajdonosának hozzáfűzése, -

Igen elgondolkodta a három így együtt. Mi anyusommal is sokat beszélgettünk erről. ezekről, de pl. nem tudtuk...nem tudhattuk, hogy volt orbánnak jó oka Sorosból közellenséget csinálni..hát ez volt az ok... Viszont 100%-ig biztosak voltunk abban, hogy a Vona Gábor féle JOBBIK a fidesz...orbán gyereke. ...ők kreálták maguknak. Így már érthetőbbé válik az is, miért akarják kinyírni mindenáron Jakab Pétert,...Az ok... Jakab elvette orbánéktól a JOBBIKOT az orbán gyerekét... Ezért lett orbánék szemében Jakab gyűlölt kinyirandó ellenség. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!