2023/12/12

Iskolások laptopjai orbánisztánban.

 Lassú, elavult de qrva sokba került NEKÜNK. 


DARABONKÉNT EZER FORINTÉRT RAGASZTOTTAK MATRICÁT AZ ISKOLAI LAPTOPOKRA
Újabb részletek jutottak el hozzám az iskolákban osztogatott – elavult és gyenge – laptopok beszerzéséről. Megtaláltuk az egyik szerződést, így pontos árakat is látunk már:
A Lenovo 300w Gen4 notebook (4 GB RAM és 128 GB SSD) darabját nettó 180 929 forintért vette a Klebelsberg Központ, ami ÁFÁ-val együtt majdnem 230 ezer. Mi Magyarországon már nem találtunk hasonlót, olyan elavult, de az utolsó elérhető ára 409 dollár volt, ami nagyjából 140 ezer forint.
A java viszont csak ez után jön: az önmagában is túlárazott notebookhoz csaptak még mindenféle egyéb tételeket: táska, egér, Windows licence és a matricázás! Igen, valaki kibontotta ezeket a gépeket és egyenként ráragasztott két matricát, egy leltári vonalkódot, meg egy tájékoztatót, hogy milyen EU-s projektből származik. Ez a matricázás az árlista szerint 1000 forint +ÁFA összegbe került gépenként. Ezen kívül felszámolnak 2000 forintot (+ÁFA természetesen), azért, hogy a gépeket a „teljesítési helyszínekre”, vagyis az iskolákba kiszállítsák. Ha valamelyik futár céggel, egyenként vitették volna ki őket házhoz, akkor is fele ennyibe került volna (így csak ezen tízmilliót csaltak volna el), de itt csak az iskolákig kellett szállítani, ahol aztán a tanárok osztották ki a szülöknek.
Van még egy rejtélyes tétel, „üzembe helyezéssel kapcsolatos speciális követelmények” címen, amit ráadásul nem a notebookok számával megegyező mennyiségben számolnak el, összesen 64,8 millió forintért (+ÁFA). Összesen tehát tízezer darab notebook nettó 1 milliárd 988 millió forintba került, vagyis darabonként nettó 198 871 forintba, ami ÁFÁ-val együtt 252 566 forint. Egy olyan gépért, ami amúgy legfeljebb 140 ezer forintot ér…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!