2020/07/03

"...van mit tanulnia szolidaritásból is..."

"Hetven magyar művész tiltakozik a Színművészeti átalakítása ellen.

Magyar színészek, rendezők, operatőrök, forgatókönyvírók, dramaturgok tiltakoznak nyílt levélben a Színház- és Filmművészeti Egyetem tervezett átalakítása ellen. Levelükben, melyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, Palkovics László miniszternek és az országgyűlési képviselőknek címeztek, azt írják:

"A Színház-és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy nem támogatunk, sőt, veszélyesnek tartunk minden olyan átalakítást, mely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot semmibe véve történik. Az elmúlt hetek történései azt bizonyítják, hogy a tervezett, minden hatástanulmányt nélkülöző, indokolatlanul felgyorsított ütemű modellváltást az SZFE vezetése, oktatói, volt és jelenlegi hallgatói és felelős szakmai szervezetek meggondolatlannak és előkészítetlennek tartják. "

Éppen ezért a levél aláírói azt kérik Semjén Zsolttól, hogy vonja vissza az általa benyújtott törvényjavaslatot, Palkovics Lászlót pedig arra kérik, hogy kezdjen érdemi tárgyalásokat az egyetemi közösség képviselőivel. A képviselőktől azt kérik, hogy jelenlegi formájában ne szavazzák meg a törvényt."

Írja az Index és sorolja a neveket... 

"Érdemes elolvasni a névsort. 70 rangos művész -színházi életünk színe java- tiltakozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem lerohanása és megrágalmazása ellen. Olyanok is, akik eddig nem szóltak hozzá politikai kérdésekhez. A hatalom által erőltetett új struktúrában a kormány által kinevezett kuratórium döntené el, ki legyen a rektor, és nem, mint eddig, a tanárokból és diákokból álló testület szava számítana. Vagyis a jelenlegi kormány azokra az időkre is meghosszabbítaná a saját személyi köre hatalmát, amikor már rég megbukott."

Írja Lendvai Ildikó az Index cikkére reagálva.  Erre reagáltunk.....

Írja egyik hozzászóló: " Hiába írták alá! Hiába tiltakoznak. Nincs szolidaritás. Nem álltak ki a fekete ruhás nővér mellett, nem álltak ki a diákok mellett, nem álltak ki a kockás ingesek mellett, nem álltak ki a lakhatásért küzdők mellett, nem álltak ki az otthonápolás mellett, nem álltak ki a CEU mellett, de még lehetne sorolni, hogy hány és hány dolog mellett nem álltak ki százezrek. Már az Alaptörvénynél kellett volna kint lenni az ország minden pontján mindenkinek. Hiába értük körül akkor is az Országházat, kit érdekelt? Senkit. Most meg már? Azt tesznek amit akarnak. Én most is azon gondolkodok, hogy 2018-ban nem állt ki az LPM és a Jobbik a többi ellenzéki párt mellett. Mire számítunk? Semmire. Ha kemény tél jön, akkor Orbánt a Dunán megkoronázzák, erre."


Lendvai Ildikó válasza: "Akkor most senki ne emeljen szót semmi ellen? Soha nem tudjuk, mi az utolsó csepp a pohárban."

A hozzászóló: "Nem, dehogynem! Csak annyira tudatában vannak annak, hogy mindent megtehetnek, ezt is :( Egyre inkább pesszimista vagyok. Pedig 100 évig akarok élni, így terveztem, még 31 év, hát csak történik valami ....
Persze, kell tiltakozni, de hangozzon az égig, de a várig legalább!"



...és írtam én: Itt nem állt ki senki senki mellett. 2011-ben nem álltak mellénk, sőt kárörvendtek és azt mondták..."áááá mi nem kerülünk sorra..." Tévedtek! Aztán sírtak hogy senki nem állt melléjük...és így sorban. Legtöbben még önmagukért sem álltak ki. Ki mellé álltak a tudós akadémikus urak hölgyek? ...senki mellé, még önmagukért sem, értük is az alkalmazottak álltak ki. Ki állt ki az egészségügyért? ...a fekete ruhás nővérért? ...még önmagukért sem a doktor urak hölgyek, na meg az áplók sem. Ki mellé álltak a trafikosok? ...senki mellé, még önmagukért sem. Ki mellé álltak a gazdák? ..senki mellé, még önmagukért sem, csendben tűrték ahogy elviszik a földet legelőt...bezzeg valaha traktorokkal vonultak tüntetni. Ki mellé álltak a pedagógusok? ... és miért álltak ki? ...önmagukért sem... Bezzeg valaha a pedagógusok az egészségügyisek a gazdák is évente minimum egyszer tüntettek...miért is? ...jaaa a fizetésükért de a szakmáért a hivatásért soha. Ki mellé álltak a színészek? .... Jaaaa hogy most ők kerültek sorra? ...és értük most álljon ki az aki mellé senki nem állt? .... Na itt kezdődik a nagy baj....."

Lendvai Ildikó"a színészek közül sokan már kiálltak szociális és demokratikus ügyekért. az akadémikusok pedig kiálltak az oktatásért., a NAT és a tankönyvek dolgában. Kiálltak a turul ellenében is. Persze jobb volna még több és még általánosabb szolidaritás."

Hozzászóló nekem válaszul: "Igen, hasonlót írtam. Mindenki azt gondolja, hogy ez vele nem történhet meg. Aztán mégis sorosak lesznek. Emlékezzünk Martin Niemüller szavaira."

...és Lendvai Ildikónak: "Még nem elég...."

Én pedig... Ennek a népnek még bőven van mit tanulnia szolidaritásból is, épp úgy, ahogy demokráciából is.

1 megjegyzés:

  1. Teljesen igazad van, már én is írtam a "fekete" ruhás ápolónőről,a mai napig sajnálom! Pedig ha akkor mindenki mellé állt volna talán már változott volna a helyzetük.A többit akit említettél Ők is így jártak!

    VálaszTörlés

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!