2013/10/30

Még mindig Október 23..... Galamus elemzés.....

"...az MSZP-nek szembesülnie kellett a nép hangjával. Október 23-án kiderült, rosszul mérték fel a helyzetüket, amikor arra alapozták a kettős megállapodást Gyurcsány és a DK kihagyásával, hogy elhitethetik a választóikkal, nagyobb kockázat vele kiszélesíteni az ellenzéki szövetséget, mint őt kihagyni. Nincs elég támogatója, mondták, megosztó a személye többet vinne, mint hozna stb. De elvétették. Elvétették azt is, hogy azt hitték, egy tudatosan méltánytalan ajánlat szükségszerű elutasítása okán egyben bűnbakká is lehet tenni a kiszorított harmadikat.Csakhogy a valóság közbeszólt. A kettős megállapodás bejelentését követően a DK-t ért méltánytalanság katalizálta az ellenzéki térfelet. Azóta közvéleménykutatási adatok cáfoltak rá a szövetkezők érvelésére, a Műegyetem rakparton pedig kézzelfoghatóvá is vált a választói akarat és hangulat.Már az MSZP és az Együtt-PM megállapodásának bejelentésekor is gyanús volt, hogy a DK-ról való lemondás valós oka nem a választási győzelem féltése a Gyurcsány személyiségéből eredő kockázat miatt. Az igazi ok az a szándék volt, hogy Gyurcsányt a következő parlamentből is kiiktassák. Igaz, más és más indítékkal tennék. Az MSZP-nél sértettség és a konkurenciától való félelem, az Együtt–PM-nél a konkurenciától való félelem mellett a hamis identitáshoz való görcsös ragaszkodás játszott szerepet: a korszakváltást jobb híján a gyurcsánytalanítással azonosították.Ezért lökte oda a DK-t az Együtt–PM az MSZP-nek tárgyalásra, és ezért ajánlott az MSZP elfogadhatatlan feltételeket a megállapodáshoz, amit azóta is szemrebbenés nélkül úgy interpretálnak, Bajnaiékkal együtt, mint méltányos és korrekt ajánlatot, amit a DK azért utasított el, mert eleve egyedül akart indulni, hisz nem érdekli más, csak hogy bejusson a Parlamentbe. Hogy ez a vád logikai ellentmondásban van azzal a másik állítással, hogy a DK-nak nincs kellő támogatottsága, ezért nem érdemel korrekt szövetségesi ajánlatot, sőt, örüljön annak, ami jut – erre miért is figyelnének oda.Hogy ez az ellentmondás a közvélemény előtt se legyen világos, azt nagyban segíti, hogy senki nem emlékezteti az érintett politikusokat arra, mit is tartalmazott az MSZP úgynevezett méltányos és korrekt ajánlata. Ismételjük meg tehát itt, kizárólag Mesterházy, Szanyi és Bajnai kedvéért, és azok kedvéért, akik a jövőben készítenek majd interjúkat, beszélgetéseket velük, hogy szembesíteni tudják őket ezekkel a feltételekkel.– A DK ne képviselje a saját politikáját, hanem csak azt mondja, amivel egyetért a szocialista párt;

– Ne arányosan osztozzanak a választókerületeken és a listán, tehát ne annak arányában, hogy kinek hány támogatója van. A DK kapott volna két listás helyet és négy biztosan vesztes körzetet (Bauer Tamás aprólékosan kimutatta, mennyire nem volt arányos a DK valós támogatottságával, még az akkori mérések ismeretében sem, a megállapodási javaslat);

– A DK listás jelöltjeivel szemben az MSZP-nek legyen vétójoga. Ám Gyurcsány, Vadai Ágnes, Molnár Csaba, Varjú László eleve szóba sem kerülhet, mint a közös lista tagja.
A DK-t a megállapodásból való kirekesztéssel kényszeríttették rá, hogy vagy a feloszlatásukat mondják ki azonnal, vagy bizonyítsák, hogy alábecsülték őket, alaptalanul állították, hogy többen utasítanának el egy Gyurcsánnyal és a DK-val való együttműködést, mint amennyien szélesebb összefogást óhajtanának.
A közös ünneplés azért valósulhatott meg, mert Mesterházy és Bajnai érezték az alulról jövő nyomást, hiszen Bajnai éppen egy évvel korábban arra tett ígéretet, hogy minden ellenzéki erőt egyesít. Maga lett volna az erkölcsi megsemmisülés, ha ezt elutasítják. De az történt, hogy a közös ünneplés is erkölcsi és presztízsveszteséget hozott.
Ekkor azt a kiutat választották, hogy nem a valósághoz igazítják a politikájukat. Gyártottak egy összeesküvés-elméletet, amellyel látszólag el lehet menekülni a kézzel foghatóvá vált tömegakarat elől, egyben rá lehet erősíteni a „Gyurcsány az összeférhetetlen és megosztó” panelre, amelynek működésében – kiderült – már hiába bíztak.
Gyurcsány azért megbízhatatlan, mert nem fogadta el, hogy tabu legyen az ellenzéki térfél legneuralgikusabb kérdése, az összefogás. Ezzel szemben Mesterházy és Bajnai nem szószegők és megbízhatatlanok, amikor az ellenzéki térfél demokratikus erőinek egyesítésére vonatkozó ígéretet nem tartották be, és önkényesen szelektáltak....."
Folytatás:http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/336519_szanyi_esete_a_zsakkal_es_a_szoggel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!