2013/03/17

Katasztrófa védelem vagy elhárítás?

fideSS kormány ide vagy oda...orbán diktátor Brüsszelben szabadságharcol vagy épp itthon hazudozik... semlyén tömjén zsóti Erdélyben lovagol vagy templomban állkereszténykedik... Totál mindegy! Ebben a három napban 14-16-án úgy bukott meg a Magyar Katasztrófavédelem ahogy csak lehet... Méltón az idétlen nevükhöz... Katasztrófavédelem???... hááát... Tényleg ... A Katasztrófát védték és nem elhárították. A Közútkezelő mindenre felkészült csak épp a télre felejtett el. ...vagy mégis?... volt fűtött irodájuk. A Tűzoltók tették a dolgukat... mondom...TŰZOLTÓK és nem a Katasztrófavédelmisek! ...merthogy ők irodisták ugye..... A Rendőrök tették a dolgukat a Mentősök szintén ha kellett.... A Sok Civil önkéntes tette a dolgát.... Tették annak ellenére hogy szervezetlen volt az egész a kommunikációs rendszer csapni való a felszerelésük...hááát... Akiknek irányítani, szervezni kellett volna... A főhalljakend Brüsszelben szabadságharcol aztán itthon díszvacsorán hazudozik a másik Erdélyben lóháton ünnepelteti magát a harmadik...jobb híján sms-eket küldöztet civileket okol.... és a Tábornok urak? A Parancsnokok???.... Ez a fő izé katasztrófavédelmis bakondi tábornoknak nevezett izé?... Ő maga a katasztrófa! A Hadsereg...? Csak úgy megjegyzem... a Tűzoltóknak Tűzoltó autóik vannak és nem hóelhárító terepjáróik... Olyan eszköze ami alkalmas ilyen utakon közlekedni egyedül a Seregnek van. Valaha a Hadsereget már ősz végén felkészítették az ilyen helyzetekre. Készenléti alegységeket szerveztek felszereléssel mindenestül aztán ha menni kellett...Kettő órán belül indult-ak/unk ... Ha jól tudom egyedül a tatai lövész dandár indult, de ők is majd egy nap késéssel... Miért??? ... Gondolom mert nem kaptak parancsot... volt e kijelölt készenléti alegységük??? .. nem tudom. A híradásokban mindenesetre kettő...mondom...Kettő T72-es Harckocsit mutogattak és egy kb. századnyi gyalogos lapátolót. Tanulság mindenképpen... Magyarországon a Katasztrófavédelem tényleg katasztrófa védelem és nem Katasztrófa elhárítás... Annak ellenére is így van, hogy a Tűzoltók teszik a dolgukat a lehetőségeik és tudásuk szerint... de hol van ebből a katasztrófa védelem rész? ...Jaaa?...irodisták. Magyar Katasztrófa védelem = Naaagy bukta a fejétől a közepéig!!! ..méltón a nevéhez! Katasztrófa védelem.... vagy elhárítás? ... Ahhaaa... Tűzoltók!!!
Annyit teszek hozzá még... Dédapám mondta... " Fiam! Szarból is lehet várat építeni. Igaz... szar vár lesz, de vár. Az is igaz... ahhoz szakember kell mégpedig jó és tehetséges!" Azt is mondta az Öreg... " Papírral még soha nem csináltak meg jól semmit, nem javítottak meg, nem gyártottak... De tehetséggel igen!" ... Magyarul aki nem értené... A szép papírjaikat bizonyítványaikat a falra tehetik dísznek, kitapétázhatják vele a szobájukat... Ha nincs tehetség, alkalmasság... Baszhatja! Azt pedig én mondom minden volt, jelenlegi és leendő politikusnak..., -Alkalmas tehetséges Embereket kéne tenni mindenhová! Olyanokat akik gondolkodni, önállóan tenni képesek és nem talpnyaló bólogatókat! Mert ha most is alkalmas, tehetséges, önállóan cselekedni, intézkedni, irányítani, szervezni képes Emberek lettek volna a helyükön... Most mindenki dicshimnuszokat zengene és a vezérkar elégedetten zsebelhetné be a dicséreteket. Mert tudjuk... "Mindig a tábornok és sosem a katona....."

Két konyhába szaladás közt... Az egyik fő baj hogy a politikusaink a hatalom gyakorlói, leszoktatták a beosztottaikat a különböző szervezetek vezetőit az önálló cselekvésről, gondolkodásról. Bólogató, rosszabb esetben talpnyaló...esetleg rokon haver ...kellett nekik és nem Önálló Cselekvő Tehetségek. Szerintem Bakondi tábornokkal sem az a fő baj, hogy sosem volt tűzoltó.. Leginkább az... Alkalmatlan mind emberileg, mind tehetségileg. Pintérrel sem az a fő baj hogy fideszes belügyér és rendőrvolt sosem katasztrófa elhárító... A baj vele is az... Emberileg alkalmatlan arrogáns öntelt hólyag. Mint ahogy orbánnal sem az a baj hogy a fideSS elnöke... Annál Sokkal Sokkal nagyobb baj van vele. Aztán... a Jó pedagógus példával szoktam jönni... Lehet hogy valaki nagyon jó elméleti fizikus matekos...stb... De ha alkalmatlan arra hogy tanítson, oktasson... sosem lesz jó Pedagógus, Tanár. Lehet valaki elméletben jó katona, de ha tehetségtelen, emberileg alkalmatlan, sosem lesz jó Parancsnok!Aszem végül... Tehetséges alkalmas Emberekkel kellene körbe venniük magukat nagyjainknak, talpnyaló bólogatók öt nyelven gagyogók helyett! A jó vezető nem attól jó vezető, mert mindenhez szakért. Vedd magad körbe tehetséges Emberekkel, csinálj belőlük Csapatot, motiváld őket és hagyd őket dolgozni! Ha kell, állj ki értük! Várat fognak építeni a szarból is. Semmi más dolgod gondod nem lesz, mint bezsebelni a dicséreteket. Főleg ha még az anyagi technikai feltételek is adottak... Isteni. Nálam annak idején bevált. Ennyi! ....aszem. 
 
Vezérkari főnök: a honvédség minden kapott feladatot megoldott

A katonák a rendkívüli időjárás nyomán kialakult katasztrófahelyzetben minden feladatot, amelyre megkeresést kaptak, megoldottak - mondta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke vasárnap, az MTI-nek adott interjújában.

A vezérkari főnök elmondta: a rendkívüli időjárási helyzet miatt a Magyar Honvédségnél csütörtök este országos készenlétet rendelt el. A jelenlegi törvények értelmében viszont a Magyar Honvédség nem felelőse, szervezője, vagy irányítója a katasztrófahelyzetek kezelésének, felszámolásának, csupán közreműködő szerepe van. A honvédség személyi állományával és technikai eszközeivel ott jelenik meg és akkora erővel, amilyen megkeresés érkezik felé.

Benkő Tibor kifejtette: a honvédség 17 katonai szervezetének személyi állománya és technikai eszköze vett részt, illetve Szabolcs Szatmár-Bereg megyében még most is részt vesz a rendkívüli időjárási körülmények miatti katasztrófahelyzet felszámolásában, mentési feladatokban. A legnagyobb elismerést érdemlik azok a katonák, akik az elmúlt napokban 8 megyében mintegy 50 különböző helyszínen nyújtottak segítséget a bajbajutottaknak - emelte ki.

Annak kapcsán, hogy miért nem vettek részt többen a mentésben, azt mondta: minden beérkező megkeresésnek eleget tettek. A hatékony mentésben viszont nemcsak a létszám, hanem a képesség is meghatározó. Példaként megjegyezte, hogy egy-egy technikai eszköz kezeléséhez - amellyel számos járművet, köztük mentőket, buszokat, hómarókat, kamionokat mentettek ki a hó fogságából - egy-két felkészült katona is elegendő.

Benkő Tibor elmondta, hogy a mostani esetnél az időjárás-jelentések alapján a honvédségnél megtették a szükséges előkészületeket, de - emelte ki - nem a honvédség az első, akinek "lépnie kellett". Minden erre hivatott szervezetnek megvan a maga feladata, s a honvédség bizony nem az első helyen, hanem szinte utolsó bástyaként szerepel ebben a sorban - fejtette ki. Ugyanakkor a vezérkari főnök egyetért azzal, hogy mindez kevés a bajba jutott embereknek. A Magyar Honvédségnél már elkezdték a történtek, tapasztalatok elemzését. Benkő Tibor szerint ez a helyzet rámutatott arra, hogy az ehhez hasonló rendkívüli helyzetek hatékonyabb kezeléséhez van mit tenni, biztos, hogy változtatásra van szükség.

Benkő Tibor elmondta: a Magyar Honvédséghez az első megkeresés 14-én, nem sokkal délután 6 óra előtt, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottságtól érkezett, hogy biztosítsanak fekvőhelyet mintegy 70 ember számára Várpalotán. Ezt a feladatot mintegy fél órán belül teljesítették. Ezt követően este fél 8 kor kérték a katonák segítségét egy elakadt buszhoz szintén Veszprém megyében, az utasok között inzulinos beteg és egy csecsemő is volt. Csütörtök este fél 9-kor a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól érkezett az első igény, hogy a honvédség gépjárműveire is szükség van. Benkő Tibor ekkor rendelte el a teljes Magyar Honvédségre kiterjedő alkalmazási engedélyt. Ekkor felállították a munkacsoportokat, amelyek feladata, a beérkező igények elosztása, végrehajtásának koordinálása - ismertette.

A lánctalpas eszközök bevetését március 15-én, pénteken reggel 9 óra 15 perckor igényelték a honvédségtől. A kért eszközöket 15 perc alatt ki is rendelték. Amint megkeresték a honvédséget, azonnal tudtak rá reagálni - szögezte le a vezérkar főnök, megjegyezve: "ez is bizonyítja, hogy a honvédség fel volt készülve". Benkő Tibor elmondta: a katasztrófavédelmi koordinációs bizottság, megyei védelmi bizottság, illetve azok operatív csoportjai döntik el, hogy hol, mire van szükség, kit tudnak odaküldeni, igénybe kell-e venni a "katonai erőt, vagy sem".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!