2024/08/06

A becsület ára... veszíteni tudni kell.

 MÉDIALÓGUS - TÉNYEK, ÉRVEK, VÉLEMÉNYEK

A BECSÜLET ÁRA - mélyütéssel nyerni?
Nem akartam erről már írni, de sajnos muszáj beszélni róla.
Előszó
Édesapám azt tanította, ha csalással nyersz, akkor igazából vesztettél. Kapusként világ életemben sportot űztem a sportszerűségből, jó néhány alkalommal felbosszantva a csapattársaimat, amikor jeleztem a bírónak, amit csak én láttam, hogy bent volt a labda, és gól az ellenfélnek. De később ez átragadt a csapatra is, aztán, amikor egyszer feljuthattunk volna az első osztályba másodikként (csak az első jutott fel), mert visszalépett az egyik csapat, akkor úgy döntöttünk közösen, hogy nem élünk a lehetőséggel, mi a pályán szeretnénk kiharcolni a feljutást. (Másik évben ez sikerült is)
Azért írtam ezt a bevezetőt, mert ami az olimpiai ökölvívás körül kialakult, az finoman sem a fair play szellemében zajlik.
Tisztázzuk az elején, az algériai versenyző elindult az olimpián, és nem Imane Khelif tehet a kialakult helyzetről. Ő csak versenyezni akart. Khelif nőként tekint magára (tudom, tudom, ő algériai katona, ahol csak férfiak lehetnek - írta a mindmegettedekiköpteponthu).
Ide beszúrnám egy magyar biológus álláspontját:
"Szóval csak azt szerettem volna mondani, hogy az interszex állapotoknak semmi köze nincsen a társadalmi nemhez, a transzgender emberekhez meg a nemváltáshoz. A bokszolót nőként anyakönyvezték, nőként nevelték fel, nőként él, valamennyi versenyén nőként indult. Nem rájött, hogy "nőnek érzi magát”, nem operálták át, nem váltott nemet, semmit nem csinált. (Eleve teljes agyrém, hogy van, aki komolyan elhiszi, hogy Algéria transzokat küld az olimpiára.)"
Az is szégyenteljes, és ez elsősorban a sajtó felelőssége, hogy a közvélemény zöme szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyta, hogy Khelif is ember, vannak érzelmei, családja. Mintha csak Hámori Lucáról szólt volna a történet. Mintha az algériai sportoló csak egy darab rongy lenne, ami még portörlésre sem jó. Ez az igazi tragédia. Az emberiség tragédiája.
Iszonyatosan nagy a NOB felelőssége, hogy ez az áldatlan helyzet kialakult. Nem menet közben kell magyarázkodni, hanem az olimpia ELŐTT tisztázni mindenki számára, hogy ki tekinthető nőnek az adott sportágban. Aztán minden versenyző ennek tudatában indul el. (Gyanítom, igazából ők ennek tudatában indultak el, csak nekünk, az olimpia 16 napjáig ökölvívó szakembereknek okozott ez valódi meglepetést.) Tehát mind az olasz Angela Carini, mind Hámori Luca számára nem lehetett újdonság, hogy kicsoda Imane Khelif. Ha mégis meglepi volt, akkor nem tudom, milyen felkészülés állt e két versenyző mögött. A mai világban az a minimum, hogy felkészülsz a lehetséges ellenfeleidből, főleg a jobbakból.
Ha és amennyiben az olasznak és magyarnak kétségei voltak az algériai női mivoltját illetően, akkor már legkésőbb az olimpiai megnyitó után jelezniük kellett volna, hogy visszalépnek, ha Khelif indulhat a versenyen. Nem megvárva, hogy összesorsolnak-e vele.
Viszont mindketten elindultak, ezzel beleegyeztek az algériai indulásába is.
Nem akartam erről beszélni, de Luca iszonyatosan sportszerűtlenül viselkedett, olyan posztokat tett ki a saját felületeire, amiket később törölt is, és angol nyelven bocsánatot is kért ezekért. Majd a ringben is férfinak nevezte az ellenfelét.
A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a meccs után kezet fogott ellenfelével, és sportszerűen nyilatkozott Khelifről.
Itt kellett volna a történetnek befejeződni, és akkor úgy ahogy, Hámori Luca emelt fővel távozhatott volni az ötkarikás játékokról.
De nem így történt. Az orosz vezetésű nemzetközi bokszszövetség 50 ezer dollárt ajánlott fel annak, aki veszít Khelif ellen, plusz a magyar bokszszövetség is felajánlotta az egyébként 5. helyezést elérő Hámorinak a bronzért járó pénzjutalmat.
Ekkor írta meg közösségi oldalán a szintén 5. helyezett Kovács Richárd, hogy igazságtalannak érzi, hogy ő nem kapja meg a bronzérmeseknek járó járadékot. Tehát nem azt érzi igazságtalannak, hogy Luca kap, csak azt, hogy ő nem. Ehhez nem fűznék kommentárt.
Véleményem szerint azzal, hogy Hámori Luca kiállt az algériai ellen, azzal elfogadta a szabályokat. Azzal, hogy kiállt, példaképpé vált, de ha elfogadja az extra pénzt mind az oroszok vezette nemzetközi-, mind a magyar bokszszövetségétől, azzal elveszíti példakép jellegét.
Veszíteni tudni kell, mert azzal hosszútávon csak nyerni lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!