2015/11/25

"Okos" emberek és a valóvilág.

Pár perce olvastam egy írást Ildiko Lendvai -tól és a hozzászólásokat. erről jutott eszembe esmét... Szeretem mikor okos emberek mondják a tutit, főleg ha az tényleg a tutkó a frankó. Itt most nem Ildikóra értem a "tutkó mondást" Merthogy Ő többnyire a saját érzéseit, gondolatait osztja meg velünk, ami ráadásul "földközeli" is és nem valami "sokadik emeleti" iroda ízű valami. ( még mielőtt valaki megvádolna... Semmi érdekem hogy Ildikónál toljam a pirosbiciklit. ) Azokra az okosokra nagy emberekre értem, kik valahonnan "fentről" irodából, stúdiókból osztják nekünk a sok okosságot. Időnként hivatkoznak közvélemény kutatásokra is, többnyire pedig egymásközt ...( mámint "okos naaagy emberek " egymásközt ) "válaszolgatnak, reagálnak másik okosságokra, illetve saját elképzeléseiket tárják elénk. Van mikor ez nem is baj, mert vannak olyan okosságok mik így illetve úgy okosság és a népet tanítani, okosítani köll néha. A politika viszont nem mindig ez a kategória. Itt és most azokra az "okosságokra, tutkókra" gondolok, amikor tolják bele a képünkbe MI a nép miről mit hogyan gondolunk érzünk, főleg miről mikor mit hogyan gondoljunk érezzünk. Na ezekkel az "okoskodó tutkó mondó" naaagy emberekkel van nekem bajom. Ők valahol a naaagy városba egymásközt csak egymást...néha azt sem...hallják meg és így, vagy a saját világmeglátásukat ömlesztik ránk mint "való okosság tuti világmeglátást". Persze naná közülük is ki melyik oldalon áll éppen... Ellenzéki? Épp regnáló hatalom oldali? Épp valahová érdekből nyalni dörgölőzni készülő? Többnyire még véletlenül sem elfogulatlanul tényleg valóságos "földközeli" okosságokat ám. Érdek és oldal szerint. Persze...még ez is megérthető lenne , merthogy naná a világlátás függ az oldaliságtól illetve fordítva. ..ja és sokszor az érdektől ugyi. Nálunk itt a mai Magyar honban pedig különösen érdek függő a világlátás és ettől függ az "okosok naaaagy emberek" okossága is.
Hogy túl hosszúra ne nyújtsam mondandóm.... a lényeg... Mi lenne ha ezek a "naaagy emberek okosok" neha leszállnának a földre erre a tudjuk..., koszos poros sáros anyafődre a NÉP közé?... Osztán meghallgatnák A! Népet hogy az a NÉP mit gondol érez miről miként hogyan vélekedik?... Na nem a szokásosan ám hogy jön a naagy városbul "okos naaagy "ember aztán fórumot tart nekünk és a minden naaagy embereket körbe vigyorgó helyi halljakendeket hallgatni meg. Nem ááám! A "kis" Embereket biza csak úgy eccerűjjen falusiassan, "nagy emberkedés" nélkül elbeszélgetni kicsit, Na úgy gondolom ezekből a beszélgetésekből lehetne ám úgy igazán okosakat tutkókat összerakosgatni.
Má hogy konkrétan példával is illusztráljam gondom bajom. Pl. Illetékes párt vagy sajtó illetékes szakpolitikusa szakértője valahonnan a naaagy városi irodája melegéből vagy hűvöséből piszokul osztja az észt tudja a tutit és szak politizél. Igen ám de sosem járt a végeken ott ahol minden szakpolitika lecsapódik. Vagy ha járt is?...akkor piszok rég és/vagy találkozott az ottani halljakendekkel és sosem a valósággal a "földközelivel". Mint említém fentebb... a helyi "halljakendtektől nagy embereket körbe vigyoriktól" pedig sosem a valót fogja hallani látni.
Javaslom kedves egyre kevésbé tisztelt kosoknak észosztóknak... Tessenek neha gumi csizmát húzni és lemenni a sárosba. Nem olyan rossz ám az. Igaz...nem mutat olyan szépen a lábon mint a lovagló csizma a teniszcipellő. ....Viszont roppantul hasznos...Tüdőnek is agynak látásmódnak világlátásnak de népszerűségnek is ám. Nem ám észt tutkót okosságokat osztani a valóság ösmerete nélkül a sáros lucskos mocskos valóság ösmerete nélkül túl iroda és légkondi szagúan. Jaa... Erre nem elég ám a Audiból kitekintve nyakkendősen körberójjuk a vidéket néha kiugrunk egy vigyorra Kati néni Józsi bácsi háza előtt dolog. Aztán naaagy mellénnyel döngetünk mellet..."jártunk a emberek között vidéken" Bezon erre télleg gumi csizma több nap állvigyorgás nélküli őszinte csevegés köll...ene. Politikusokra, újságírókra, politológusokra egyéb fővárosi irodából okos mondókra is vonatkozik ám. A Valóvilág urak hölgyek idelent van! Neeem a tv stúdióban.....
Ui. Valamikor sok éve mikor a katonai oskolát befejeztem és odakerültem csapathoz, mondták "öreg" kollégák... "Na őrmester!...felejtsd el amit oskolán tanultál, aztán figyelj és tanuld a valóságot". Értették ezt az Emberekkel való bánásmódra. Merthogy amit oskolán tanultunk, az az elmélet és a valóság teljesen más. Mert az oskolán tanultunk egy sémát az emberek a valóság viszont NEM séma.
Valami ilyesmi tudomány a politika is. Ezt felejtik el sokan. Mint minden olyan tudomány ahol Emberek életéről sorsokról vagyon szó a oskolai elmélet és valóság neha igencsak nincs összhangban.
A Politikát lehet "csinálni"..., Azaz a saját elképzelésünket a politikában megvalósítani. Aztán lehet alakítani, azaz a valakik által megcsinálthoz a saját elképzelésünket hozzátenni és így némileg alakítani. Lehet politikát csinálni úgy hogy az embereket meghallgatva , meghallva a valós igényekhez "csináljuk" alakítjuk a politikát. Előző kettő nem biztos hogy a valós igényekkel fog találkozni. Ez viszont komoly hiba, előbb utóbb ellenállást szül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!