2018/02/04

Menekült vagy Migráns?

Nem árt tisztázni nehány fogalmat.
Menekült vagy migráns?
-Az ENSZ szerint MENEKÜLT az, aki fegyveres konfliktus vagy üldöztetés miatt menekül el a hazájából.
Ők azok, akiknek olyan szinten veszélyben van az életük, hogy megkockáztatják a zöldhatáron átkelést, és éppen azért ismerik el őket menekülteknek, mert nem kockáztathatják meg, hogy hazatérjenek. A státuszukat az 1951-es Genfi Egyezmény határozza meg.
-A MIGRÁNS-ok nem közvetlen fenyegetés vagy üldöztetés elől hagyják el országukat.
hanem egy jobb élet reményében érkeztek egy új országba, ahol munkát találhatnak, vagy tanulhatnak, esetleg újraegyesíthetik családjukat. A menekültekkel ellentétben nekik nem feltétlenül okoz problémát a hazatérés.
A két csoportot azért fontos megkülönböztetni, mert más szabályok érvényesek rájuk. A MIGRÁNSOKKAL a nemzeti kormányok saját törvényeik szerint bánnak. A MENEKÜLTEKRE azonban nemzetközi jogszabályok vonatkoznak, amit mindenkinek be kell tartania. Ha pedig a két fogalmat összekeverik, az a valódi menekültek helyzetét nehezíti.
Oltalmazott vagy befogadott:
-ha egy menekült megérkezik Magyarországra, akkor egészen addig menedékkérőnek számít, amíg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – felülvizsgálatban a bíróság – meg nem állapítja, hogy valóban jogosult-e nemzetközi védelemre. Ennek három formája létezik:
menekült, oltalmazott vagy befogadott.
Ha valakit MENEKÜLTKÉNT ismer el az állam, akkor a magyar állampolgárokhoz nagyon hasonló státuszt kapnak, az állam szükség esetén úti okmányt is kibocsát a számukra. Ehhez nagyon hasonló az OLTALMAZOTTAK helyzete, ők azok, akik jogilag nem menekültek, de fennáll annak a valós veszélye, hogy visszaküldésük esetén halálbüntetés, kínzás, megalázó bánásmód várná rájuk.
-Aki BEFOGADOTT lesz, azt nem tekintik menekültnek, sem oltalmazottnak, ennek ellenére nem lehet visszaküldeni hazájába.
A befogadott státuszt egy évre adják (utána hosszabbítható), és magában foglalja a munkavállalás lehetőségét,
azonban csak előzetesen megszerzendő munkavállalási engedéllyel. A befogadottak részére a magyar állam nem ad magyar úti okmányt (akkor sem, ha semmilyen úti okmánnyal nem rendelkeznek).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Véleményt, Javaslatot, Érveket írj! Bunkózásra, Komcsizásra, Cigányozásra, Zsidózásra NEM vagyok vevő!