2015/05/28

Oktatásról - Nevelésről ismét. ... avagy hogyan gyártsunk egyen kockákat és hogyan NE.

Egy "tanmesét" találtam, aztán ez inspirált az írásra a vélemény alkotásra és ezzel kezdem. 
Íme a "tanmese":

"A kisfiú története –

Posted on 2015/05/26 by Bellini in Blog
Volt egyszer, hogy egy fiúcska elindult iskolába. Ő kicsi volt, és az iskola óriásinak tűnt számára. Mikor azonban látta, hogy osztályának bejárata egyenesen az udvarról nyílik, boldogság töltötte el. Az iskola már nem tűnt olyannyira hatalmasnak, mint amikor először megpillantotta.

kreativitas

Reggel van, becsöngettek. Kisfiúnk már a padban ül, kíváncsian. A tanító néni így szólt a gyerekekhez:

– Ma rajzolni fogunk.

– Nagyszerű – gondolta magában a kisfiú, mert imádott rajzolni. Már rengeteg dolgot tudott rajzolni – oroszlánokat, tigriseket, csibéket és teheneket, hajókat és vonatokat. Előkotorta színes ceruzáit és nekilátott. Képzelőereje szárnyára kapta és ő engedett neki. A tanítónő hangjára eszmélt fel:

– Várjatok! Most virágokat fogunk rajzolni.

– Pompás! – örvendett magában a fiúcska, mert imádott virágokat rajzolni. Már kerekedtek is papírlapján a piros, narancs és kék szirmok, pompáztak a színes virágok, mikor újra megrezzent tanítója hangjára:

– Várjatok! Megmutatom nektek, hogyan kell rajzolni – és egy piros virágot rajzolt, zöld szárral. – Most kezdhetitek.

A kisfiú a táblára nézett, majd saját virágaira. Szebbnek találta őket annál, mint amit a tanító néni rajzolt. Szótlanul megfordította lapját és rajzolt egy piros virágot, zöld szárral.

Reggel van, becsöngettek. Új nap, a régi lelkesedés. Kis barátunk a padban ül, ugyanaz az érdeklődés ül tekintetében.
– Ma gyurmázni fogunk! – szólt a tanítónő, mire a kisfiú ujjongott magában. – Csodás! Hisz imádok gyurmázni! Kígyókat, hóembert, elefántot, teherautót képzelt el magában. Elkezdte hát gyúrni, formálni, keze melegével alakítani az agyagot, mire a tanítónő újabb utasítást adott nekik:

– Várjatok, még nem álltok készen! Megmutatom, hogyan csináljatok tányért – és egy mélytányért készített. – Most pedig nekifoghattok. A kisfiú a mélytányérra nézett, majd az előtte fekvő állatokra, kisautóra. Jobban tetszettek neki. Szó nélkül mindet nagy golyóba gyúrta és egy nagy, mélytányért formált belőlük. Olyat, mint a tanító nénié.

A kisfiú hamarosan megtanult várni az utasításra, szófogadóan követni a tanító parancsait. Többé már semmit sem készített saját magától.

Egy nap a kisfiú családjával más városba költözött. Más iskolába ment, más osztály várta. Az iskola az előzőnél is nagyobb volt. Magas lépcső és hosszú folyosó vezetett az osztályteremhez.

Reggel van, becsöngettek. A kisfiú a padban ült, felkészülve az új napra.

– Ma rajzolni fogunk!

– Pompás! – gondolta a kisfiú, és várta a tanítónő utasítását, hogy mit rajzoljon. Ő pedig semmit sem mondott, csak sétált a padsorok között. Mikor a kisfiú üres lapjára nézett, megkérdezte:

– Talán nem tudsz rajzolni?

– De igen – válaszolta – mit kell rajzolnunk?

– Nem tudom, amíg le nem rajzolod – válaszolta az új tanító.

– Hogyan kezdjem?

– Ahogy szeretnéd. Ha mindannyian ugyanazt rajzolnátok, és ugyanolyan színűre festenétek, honnan tudnám, ki rajzolta?

– Nem tudom – válaszolt a kisfiú, és egy piros virágot rajzolt, zöld szárral."


Eddig a "tanmese" ...
...és az én véleményem:


Már az iskolában, de egyeseknél már otthon kiölik az önálló alkotás az önálló gondolkodás képességét. Előírják, megmondják mit és hogyan alkossunk, miről mit és hogyan gondoljunk. Megtanulunk utasításra gondolkodni. Egyen emberek kocka emberek egyéniség nélküli mindig utasításra váró emberek leszünk. Megtanulunk a társadalmi elvárásoknak ( ki mondja meg, ki írja elő mik azok és azok e a helyesek? ) megfelelni és az szerint viselkedni. Esetleg egyes emberek elvárásainak igyekszünk megfelelni. Az ő igényei szerint élni cselekedni gondolkodni az ő véleményét magunkénak vallani. Elhisszük, magunkba tukmáljuk, az a helyes amit ahogy ő avagy a társadalom elvár. Közben elfelejtünk igazi önállóan gondolkodó igazi egyéniségek lenni. Rabok leszünk a saját bőrünkben, rab lesz a saját lelkünk az agyunk. Sajnos az így nevelkedett ember elhiszi hogy így a jó neki még akkor is ha belül valahol érzi..., ez így nagyon fáj, valami nagyon hiányzik. Még arra is képes, meggyőzze saját magát hogy ami hiányzik neki, aminek a hiánya legbelül fáj az hibás az rossz és az a jó amit valaki valakik a társadalmi elvárások előírnak. Amit másoknál lát és azok a mások ettől jól érzik magukat, boldogok tőle az rossz az helytelen mert valaki valakik ezt mondták...


Az én Hivatásomban is így volt és van. Minden olyan hivatásban ahol Emberekkel kell foglalkozni, nevelés a tanítás a feladat kevés az elméleti ismeret a szigorú értelembe vett "szakmai" anyag be és le darálása. Emberileg kellene alkalmasnak lenni, empátia készség kell...ene. Tulajdonképpen "bánni" kell tudni az Emberekkel a Gyermekekkel, érteni kell...ene hozzájuk. Tudomásul kéne venni, minden Ember/Gyerek más egyéniség, sőt minden Ember önálló egyéniség, más képességek, más tanulási folyamat, más inspiráció, más tehetség, más indíttatás..... A pedagógusok az emberekkel foglakozók elkövetik a nagy hibát..., egyen embereket látnak, kockákat, tanítandó anyagot amit fejbe kell verni.

Úgy gondolom utakat kell mutatni, alternatívákat és NEM utat egyetlen lehetőséget, megtanítani önállóan gondolkodni, egyéniséggé válni, megtanítani különbséget tenni helyes és helytelen - szín és szín, árnyalatok közt. Megtanítani a problémák felismerését és aztán az önálló megoldás megkeresését.


Végül egy idézet Popper Pétertől: 
"Nem tehetünk eleget mindenki elvárásának, nem szolgálhatjuk ki mindenki igényeit. Az emberek annyira sokfélék és olyan sokfélét és ellentéteset követelnek tőlünk, hogy szét kellene szakítanunk magunkat a megsemmisülésig, ha mindennek meg akarnánk felelni. Nem lehetünk jók mindenki szemében, nem lehetünk mindenki kedvelt "Benjáminja". Ez nem lehet magatartásunk mértéke. Szelektálnunk és választanunk kell az elvárások között. Ennek mértéke saját meggyőződésünk, lelkiismeretünk. Ezért adott esetben tudnunk kell "nemet mondani". Csak a jellemtelen, konformista embernek nincsenek ellenségei." 

2015/05/27

Értelmiségi elit. ...ezek? Jesszus borogass!

Reggel hajnalba olvasgatva jutott eszembe. Azt mondjáááák egyes tudorok ha a Magyar oktatásról vagyon szó, -a Magyar oktatás világszínvonalú. Na ja. A "mindent tudás" alapú Magyar oktatás. Akkor nm értem. Négy év gimnázijjum a naaagy elit gimnázijjumokba sok nagy tudor tanártul okosodva kifacsarva mint citrom a limcsibe érettségire az a büdös kölök. Aztán négy öt év egyetem sok öntelt magától eltelt proftól okosodva a kölke. Végül diplomát kap az istennek báránya. Na most amit qrvára nem értek. Agyon okosított nagyon diplomás értelmiségi magát elitnek tartó suttyó hogyan a bánatos Istenbe kerül a parlamentbe. Szóval akkor hogyan lehet nekünk ilyen sok állítólag világszínvonalú sok oskola sok hüdeokos tanárjátul okosodott tapló gyökér idióta tolvaj értelmiségi politikai elitünk? Komolyan mondom...izzé...írom... Szégyen gyalázat hogy ilyen világszínvonalú oskolák egyetemek hűdeokosságos tanárjai profjai okosítása ellenére ilyen gyalázatos értelmiségi elitünk van. Tisztelet a kivételnek. Ott ül a parlamentbe és dönt a MI sorsunkról ez a szégyellni való hányadék diplomás értelmiség. Mondtam én mindig... Diplomával nem adnak észt, tehetséget, intelligenciát, CSAK szakmát.
Pár éve itt a frászbukon terjed egy írás, én is írtam ról, -"Pedagógus vagy é vagy Tanító?" ...volt a kérdés. Meggyőződésem, a pedagógus hivatás mára, sőt az utóbbi évtizedekre presztízs szakma lett. A tehetségtelen alkalmatlan suttyó elmegy "pedagógusnak" csak azért mert az olyan hűűű de izé frankó, mert ő "pedagógus". Közbe totál alkalmatlan, tehetségtelen. Birkát nem bíznék rájuk. Mert hát lehet jó fizikus, irodalmár, matematikus, na de tehetségtelen alkalmatlan Tanítónak. Pedagógus és NEM Tanító. Aztán a többi? Talán jó mérnök fizikus építész ...bármi, de emberileg egy rakás szar. Az egyetemek profjai a saját nagyságuktól önmaguktól eltelt gyöpös a szakmájukba belegyöpösödött izék. A diákot nem partnerként kezelik, hanem azt képzelik az egy szükséges rossz az ő bosszantásukra az ő agymenéseik kiélésére oda dobott valamik. Persze itt is áll, -Tisztelet a kevés kivételnek. Nem értelmiséget képeznek, nem önálló gondolkodó egyéniségeket képeznek tanítanak, hanem kocka szöglet szakmai robotokat. Méghogy "mindent tudás" alapú oktatás? Tele darálják a büdös kölök agyát mindenféle szükségtelen szarral, aztán kész is az emberi agyi káosz. Emberséget, tisztességes gondolkodást nem. Minek az?

Biz Isten agyam forr mikor egy épp lebukott politikuson mittomén milyen hivatalnokon a oskolai bizonyítványa diplomája érettségije..( mire érett??? ) mindenféle cifra rangját címét kérik számon. Mééé nem a tehetségét az emberségét az alkalmasságáááát????

Mondom én! - Te Isten barma nagyon diplomás hűde okos öntelt értelmiségi! -Nekem ne mutogasd a sok cifra diplomádat! Az semmit nem bizonyít, csak egyet...elvégeztél egy oskolát van egy szakmád. A Tehetségedet az Emberségedet az Alkalmasságodat a Tisztességedet az IQ-dat mutogasd ecsém!


Dédnagyapám szokta volt mondani... bölcs Ember vót a nagyapám... "Cifra papírokkal, tarka bizonyítványokkal még nem javítottak meg, nem építettek, nem csináltak meg semmit, de tehetséggel szorgalommal bármit."

Na akkó mostmár elárulom kifakadásom okát is. Olvastam ennek a szarabbik jobbikos embernek nem nevezném féregnek a novák előd nevű agyilag gyökérnek a Saul fiai filmmel kapcsolatos böfögését. ...és ez a suttyó gerinctelen IQ minusz 50-es izé értelmiséginek vallja magát, diplomás suttyó. Ez a gerinctelenek osztályába tartozó féreg valamikor valahol valaki naaagy profoktól diplomát kapott. ..ééés...ott ül vigyorogva öntelten a parlamentbe és dönt a MI s gyermekeink sorsáról.
jaa...és még sok...túl sok hozzáhasonló magát értelmiséginek tartó diplomás izéke.

Na jóvanna! mondtam...izzé írtam fentebb. Vannak és tisztelet nekik , kivételek. Itt van pl. ez a másik diplomás förmedvény e ez a dajcs tomka ugyi. Na osztán? sikerrel diplomát szerzett tíz év után mert várta a miniszteri bárson szék ugyi. Ja! Addig nem ért rá, lefoglalta a sooook politikai teendője szegént. ééés?.. okosabb tehetségesebb alkalmasabb lett tüle? NEM! Attól még épp olyan idióta kőbunkó mint előtte.

2015/05/26

Tuareg ismét.

Naná Tuareg írt megint és mint megszokhattuk már, ismét nem bírta ki az egyébként szimpátiát is kiváltható beszámolóját jó kis gyalázkodás nélkül. Én pedig naná nem bírtam ...om ki válasz nélkül. Tudod Tuareg! -Ha te olyan naaagy stratéga lennél mint ahogy azt szeretnéd magadról elhitetni, ha te tényleg olyan mindenek tudój, mindenkinél okosabb lennél mint hogy azt elhitetni szeretnél. A rajongótáborod nyomja is rendesen... Nos akkor ezek az írások nem keletkeztek volna. Csak eccer ebbe a jelen életedbe olvasd végig, aztán naaagy stratégához, jó vezetőhöz, igazi nem alkuvó ellenzékiként gondolkozz el rajta. Talán hasznodra válik...esetleg.

http://tuaregblog.blogspot.com/2015/05/neked-dudaltak-geci.html?showComment=1432637852892#c1412707730693256012

"Mi nem nyomulunk erőszakosan mindenhová mint tette...teszi ezt Tuareg és csapata. Mi nem küldünk egyetlen csoportba sem besúgókat. Mi nem gyűjtünk a mi csoportunkat gyalázó írásokat és azokról nem készíttetünk másolatokat.  Tuaregnek és csapatának az erőszakos, néha pofátlan nyomulás a mániája a módszere. Ahová beengedték, ott nyomult rendesen, osztatta az észt, saját...többnyire mindenkit gyalázó bíráló lehúzó írásait. ...mondom...mindenkit aki nem csatlakozott hozzá, nem értett vele egyet, nem volt hajlandó a nyomulását eltűrni. Vajh Tuareg az OGYM csoportba eltűrte é , vagy eltűrte volna é ha más csoportok elárasztják a saját írásaikkal, esetenként épp őket gyalázó írásaikkal az OGYM oldalait? Alig hiszem. Sőt... Az OGYM-be már az is tiltólistára került aki más véleményt fogalmazott meg mint Tuareg avagy a fanatizált hívei. "


"Tulajdonképpen már a Tuareg jelenségről folyik a beszélgetés egy ideje. Igen, már jelenség, hiszen az imádói és az utálói tényleg anyázási szinten képesek összeveszni.
Döbbenetesen megosztja az embereket és a csoportokat Tuareg személye. Az is tény, hogy sok helyen bálványozzák, sok helyről meg egyenesen kitiltották az írásait.

Magam részéről egyiket sem tartom jó ötletnek, mert aki bálványozza, az nem lát tisztán, általában dől az elfogultság a mondanivalójából, aki meg utálja, az simán egy pillanat alatt eljut az anyázás szintjére.
Ezt tapasztalatból írom, jó néhány csoportomban előfordult már hasonló, megfékezni sem volt könnyű.

Ha kíváncsiak vagytok rá, leírom én is a véleményem, mert kérdezték.
Magam részéről nem szeretem Tuareget, mert nem hiszek neki. Ebbe benne van a zavaros múltja is, az arroganciája is.

De amiért főként nem, az az, hogy gyakorlatilag minden ténykedése kontraproduktív.
Kezdődően a hívek felé történt felszólítása a Blogja erőszakos terjesztésére,. amivel gyakorlatilag csak szaporította az utálók táborát.
Nekem is volt mikor a saját csoportomban fél percig görgőztem az egeret hogy túl jussak Tuareg Blogjain.
Nálunk is korlátozva lett ezután Tuareg Blogjainak száma. De nem lett tiltva. Viszont igen sokan viselik nehezen ezt a fajta erőszakos terjesztést.
Továbbmenve, én megértem, hogy csinálni kellene valamit de a Parlament körüli táborozással gyakorlatilag az égegyadta világon nem ért el semmit....
Szerintem tök értelmetlen volt, hiszen a hívek gyűjtésén kívül semmi eredménye nem volt.
Amit még nehezményeztem, hogy a stílusa végtelenül arrogáns lesz, ha véletlenül ellenvéleményen vagy. Fennhéjázó és arrogáns a stílusa.
Pont ezért nem csodálkozom egy pillanatig sem, hogy nem dagadt komoly ellenzéki táborrá az Ogym. Mert a vezető arroganciája tömegeket riasztott el.
És riaszt el a mai napig.
Mellékesen a párt név választásra rátérve, egész egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy csak egy szerencsétlen ötlet vagy egy tudatos provokáció a demokraták felé, rámutatván az éppen a DK-val való komoly ellentétre.

Az a bizonyos NAP párt igen sötét foltja a történelemnek, és jó lenne tudni a név választás igazi okát.

Mindezek ellenére azt mondom, hogy voltak Tuaregnek jó ötletei is, de sajnos azok megvalósításához, az arrogáns stílus kevés, mert azzal tömegeket nem lehet megnyerni....

Ennyi lenne nagyjából a véleményem. Hozzátéve, hogy ha nem ilyen erőszakosan terjesztené a Blogját és az igét, akkor valószínűleg hatása is lehetne az értelmesebb írásainak.

De már én is tovább görgetem, pedig biztos van néhány amit érdemes lenne elolvasni, ha nem a fennhéjázás és az arrogancia dőlne belőle...."

"sokszor a támadás kiváltásához elég egy ellenvélemény....
És ez az igazi baj. Mert aki mindig azt hiszi, hogy tudja a tutit és ráadásul ezt mindig mindenki képébe belevágja, az hamar eléri a közutálatot....  Igazából szerintem, vannak jó ötletei, csak a megvalósításukra rányomja a bélyegét az alkalmatlansága.
Mert arra, hogy emberek tömegét maga mögé állítsa, teljesen alkalmatlan....
Ez tisztán látszik abból, hogy ha alkalmas lenne, akkor már százezres tömeg lenne mögötte. Na, az ami nincs.... Sajnos ebben az országban, soha nem fog két ember egyfelé menni. Az összefogás nem működik, eddig sem működött, a bűnbak keresés viszont remekül szuperál.

Tele van az ország önjelölt fogadatlan prókátorokkal, akik vezérkedni akarnak, babérokra törni. Ezek között vannak civilek, politikusok....
Csak éppen egyetlen olyan nincs, aki képes lenne összefogni a népet, erre mindegyik alkalmatlan....
Pedig ez lenne az igazán fontos, hiszen a tömegeknél a falkaszellem működik, csak ez az ország képtelen kitermelni egy normális falkavezért...."

...és végül a teljesen saját írásom. Talán okulhat, tanulhat belőle aki akar.
A teljes írás ITT: https://www.facebook.com/notes/lajos-istván-kulcsár/demokráciáról-vezetőkről-vezetettekről-ismét/702978616494607?pnref=story 

és egy másik hasonló ITT: https://www.facebook.com/notes/lajos-istván-kulcsár/vezetőkről-vezetettekről-közösségekről-be-szólok-/585146208277849

"Az igazi jó vezetők nagy nagy felelőssége ebben a helyzetben a sajátjai összefogásra buzdítása a megbékélés az ellenzékiek között és nem a mégnagyobb uszítás bomlasztás. ...föltéveeee...Ha valóban az ország a nép sorsáért aggódik és a népéért akar tenni, nem pedig a saját pecsenyéjét sütögetni, esetleg a saját sértett egóját fényez...tetni, sértettségét..(.vélt avagy valós )...másokkal másokon leveretni. Ahogy Kati írt, -A MI felelősségünk hogy ezt NE engedjük tovább.

Kevés vagy egyáltalán nincs igazi jó vezető. Van egy csomó önjelölt messiás aki megváltónak mindenek tudójának az igazság egyetlen birtokosának hiszi magát. "Sztárt" mártírt csinál magából, körbe veszi magát bólogató agymosott fanatikus rajongókkal, aztán osztja az észt. Beül hívei rajongói közé a kör közepébe, aztán a rajongók hódolata szájtátós csodálata közepette nyomja az igét. Természetesen mindenki más hülye áruló hazug csak ő nem. Aki nem tart vele, nem áll mellé, nem bólogat neki másképpen képzeli a dolgokat az máris ellenség áruló és természetesen ő ellene vannak, ezért ő a naagy mártír. Sajnos mindig akad pár ilyen fanatikus önálló gondolkodásra képtelen "sztár" imádó bólogató. Így könnyebb nekik, tartozhatnak valahová, fontosnak érezhetik magukat, nem kell gondolkodni, van kiért rajongani és azt hihetik...tettek valamit az általuk csinált "sztár" árnyékában nekik is jut némi fény. Van egy csomó nyomulós tehetségtelen alkalmatlan senki, akiknek a funkció a fontos. Széplelkűsködnek, bájvigyorognak a naaagy embert körbe vigyorogják aztán a naaagy semmi. Természetesen a aját "fontosságuk" tudatában vigyorognak sürögnek rettenetmód látványosan, csak éppen sosem akkor mikor miben kéne. Mutatni imitálni a naagy semmit tevést azt tudják. Ha valaki számon kéri tőlük a valódi tetteket, akkor csodálkozva bambulnak, ellenségnek kiáltják ki, hülyének elégedetlenkedő lázadónak, bolondnak tartják, igyekeznek elszigetelni. Van egy rakás szarházi aki elhiteti szép mesékkel, rózsaszín ködös ...narancsos álmok ígéretek felfestésével ő milyen jó vezető lesz. Aztán?...a nagy semmi, rosszabb esetben mihelyst vezetővé választják, máris jönnek a haverok cimborák sógor koma és a naaagy "álom" gyáros a ( meg ) vezetettek uraként kezd viselkedni, lop csal hazudik. Jóóól elővezeti és még el is hiteti a MEGvezetettekkel, -Ez neki jár. Valljuk be őszintén... Mi jócskán hibásak vagyunk ebben. Megelégszünk az ilyen "vezetőkkel" , hagyjuk hogy ezek MEGvezessenek minket. Túl gyakran megesik az is, -A vezettek megválasztják a vezetőjüket és menten magára is hagyják. Gondolvááán..Ő a vezető, dógozzon, váltsa meg a világot, tegye a dógát, nekünk innentől semmi dógunk. Nem állunk mellé mögé, nem segítjük, elvárjuk tőle hogy haladjon a szekér, de mi magunk semmit nem teszünk ezért. Azt hisszük, ha valaki Vezető, az máris mindenható, mindentudó ( ezt gyakran a vezetők hitetik el magukról ) mindent bír. Képtelenek fölfogni a vezetettek a vezető is Ember, ő is hibázhat, nem mindenható, egyedül képtelen világot váltani, hogy jussunk valahová ahhoz nekünk is mennünk tennünk kell."

Tuareg írta egy kommentelőnek válaszként a blogjában a fenti linken lévő bejegyzésénél:

Gábor Szabó2015. május 26. 7:26
A Benkőanikó pálya lehet Neked, megvalósulhat általatok a Jobbik-DK koalíció ;)

-Én válaszom:
A jobbikot a DK-val így összemosni... Ez még tőled is undorító. Pedig lassan megszokhatjuk. A nagy stratéga hű de mártír nem alkudó Tuareg süllyed az orbánista mocsok mélye felé. Egyre inkább sikerül egy bűzös posványba süllyesztened önmagadat. Ez kevésbé volna baj, mert magaddal teszel amit akarsz. ha neked a posvány megfelel... Na de egy valaha jobb sorsra érdemes mozgalmat is magaddal rántani pusztán a sértett egod, vagy kitudja milyen céljaid miatt. Ráadásként jópár valaha volt tisztességes szándékú embert is rántasz magaddal, sőt kihasználod őket önnön fényezésedre, önnön mártirrá avatásodhoz, na ez már minden mocskok alja.

Ui.
Ennyit ér Tuareg. Válasza normális reakció semmi. Persze a fentiekben leírtakból is következik, Tuareg nem szereti ha nálánál okosabbakkal, vagy legalább vele azonos szinten lévőkkel kell ..ene vitáznia. Akkor ő a nagy Tuareg leblokkol, terel, semmitmondó válaszok, esetenként morcos durcás hiszti. Ő csak beszélni, kinyilatkoztatni szeret. Beülni a kör közepébe imádói közé aztán mondani a magáét és nagyon szereti a bólogató "okosakat" . "Jól megmondtad Gábor, Fején találtad a szöget Gábor, Igazad van Gábor, Jól megadtad nekik Gábor, Jó vagy Gábor"...típusú "okosságokat" szeresse. Tuareg gyűlöli ha nincs igaza, ha a hibáira figyelmeztetik, ha ellent mondanak neki, ha imádói bólogatói előtt mattítják a fényét. Akkor jön a "lehúzzuk a vizes lepedőt" stratégia a blog.....a hisztizés az imádói a rajongótábor uszítása mindenki bárki ellen akit ő ellenségnek kiált ki.  Úgy egyébként elég érdekes szempontok alapján és eléggé fura utakat bejárva nevez ki ellenségeket.... 

Egy elhazudott meg nem oldott társadalmi problémáról őszintén.

Forrás: http://nyugatifeny.blog.hu/2015/02/04/a_baloldal_25_even_at_hazudott_a_ciganyokrol

A baloldal 25 éven át hazudott a cigánykérdésről
2015. február 04. 14:18 - Első Kézből

Az ember gyomra görcsbe rándul a „négyfős banda késsel fenyegetve vette el a kamaszfiú értékeit” meg az „otthonában gyilkolták meg az idős asszonyt a brutális támadók” – jellegű hírek hallatán, és nem csak a tehetetlen düh miatt.
Mint egy nyeretlen sorsjegyet, úgy hajította el a politika Pásztor Albertet, Miskolc város vesztes polgármester-jelöltjét. Vasárnapi évértékelőjében Gyurcsány Ferenc még egy formás galacsint is gyűrt belőle, mielőtt laza hárompontossal a szemétkosárba küldte.
Persze a gesztus megfelel a politikai logika szabályainak. Pásztor Albert 9 százalékkal alulmaradt riválisával szemben, így politikai hullának számít. Azt pedig már a dakota Orbán is megmondta: ha megdöglött alattad a ló, le kell szállni róla. Épp ezért nem is futnánk most álszent köröket: nem kenyerünk sem a képmutatás, sem a mellébeszélés ezen a blogon. Hiba lenne azonban a fürdővízzel a gyereket is kiöntenünk.
Rövid emlékeztető: Pásztor Albert rendőrkapitányként egy 2009-es sajtótájékoztatón beszámolt tapasztalatairól, miszerint Miskolcon az előző két hónapban az utcai rablások mindegyikét cigányok követték el. Elmondta: az utcai rablók „buszmegállókban, járdán támadtak meg járókelőket. Az elkövetők sok esetben erőszakot is alkalmaztak. Volt akit kézzel, volt akit bottal ütöttek le. Táskákat, mobiltelefonokat, pénztárcákat vettek el az áldozatoktól."
cig7.jpg
A nyilatkozat után Bence József leváltotta Pásztort, ami hatalmas felzúdulást okozott Miskolcon: a rendőrkapitány védelmében egységesen kiállt Káli Sándor polgármester (MSZP), a városi Fidesz-KDNP frakció, a Jobbik, valamint az SZDSZ (!!!) miskolci szervezete. A miskolci SZDSZ-elnök még oda is szúrt egyet: „a helyzetet nem Budapestről kell megítélni, Miskolcon kell élni, és megtapasztalni ezeket a viszonyokat.”A Független Rendőri Szakszervezet pedig azt írta: „Pásztor Albert nem tett mást, mint kimondta a város lakói és vezetői előtt közismert tényeket. Nevén nevezte azokat a jelenségeket, melyeket a miskolciak nap mint nap maguk is tapasztalnak." Az össznépi felháborodás hatására másnap visszahelyezték tisztségébe Pásztort.
A helyzet ma, 5 évvel később semmivel sem reménytelibb. Az ember gyomra görcsbe rándul a „négyfős banda késsel fenyegetve vette el a kamaszfiú értékeit” meg az„otthonában gyilkolták meg az idős asszonyt a brutális támadók” – jellegű hírek hallatán, és nem csak a tehetetlen düh miatt, hanem mert pontosan tudni előre, hogy egy szűk véleményformáló kör hogyan fogja elhazudni a tényeket és szalonképtelen, aljas rasszistának beállítani mindenkit, aki azt meri állítani: nincs ez így jól és valamit nagyon elrontottunk az elmúlt 25 évben.
Emberek milliói mesterséges gondolati zavarban vannak tartva: miközben a saját szemükkel nap mint nap látják a cudar valóságot (az utcán, az iskolában, a szomszédban, a villamoson, a távolsági buszon, stb.,) azonközben a média, az értelmiség és a politikusok egy teljesen más világról mesélnek neki, ami homlokegyenest szembemegy a tényleges tapasztalatokkal.
cig1.png
Óriási szakadék tátong a ránk erőszakolt píszí világmagyarázat és a naponta megélt valóság között, ez pedig feloldhatatlan feszültséget generál a fejekben. Egyszerűen nem lehet úgy nyugodtan élni, hogy az embert hülyének, rasszistának, szalonképtelennek bélyegzik csupán azért, mert tényszerűen beszámol az érzékszervei által tapasztalt valóságról. Ez nonszensz és tűrhetetlen.
A baloldal legalább egy évtizede szenvedi a hazug beszéd következményeit és képtelen kilábalni saját elhúzódó válságából. Az emberek elpártoltak tőle, hiszen ha a cigánykérdésben képesek ekkorát hazudni, mi rá a garancia, hogy a politikai agenda összes többi ügyében őszintébbek? Ezzel párhuzamosan a semmiből egymilliósra duzzadt a Jobbik tábora, jelentős részben a kiábrándult baloldali szavazóknak köszönhetően.
Ne felejtsük: szegény, vidéki emberekről beszélünk, akik többségükben nem rasszisták. „Csupán” létükben és biztonságukban veszélyeztetett állampolgárok, akik egy hatalmas vészjelzést küldtek az őket magukra hagyó demokratikus pártoknak. Nem lehet eléggé hangsúlyozni: emberek tömegei annyira súlyosnak ítélik a cigány-magyar együttélés problémáját, hogy szegényként is hajlandóak a rezsicsökkentő Fidesz ellenében (!) a Jobbikra szavazni.
cig4.jpg
Teljesen világos tehát, hogy az eddigi cigánypolitika zsákutcába jutott és érdemi korrekcióra van szükség. Új diagnózis, új szemlélet, új megoldások kellenek. „Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat”, hogy klasszikust idézzünk.
Egy tisztességes és őszinte baloldalra van szükség, az eddigi sunyi és hazug helyett. Ennek az új baloldalnak pedig el kell fogadnia néhány evidenciát, amiben az általa képviselni óhajtott nép már régen konszenzusra jutott.
1.) A magántulajdon joga szent és sérthetetlen. Ez a legalapvetőbb liberális elv, demokráciánk alapja. A társadalmi szerződés lényege szerint én lemondok a hatalmamról az állam javára, ő cserébe megvédi a jogaimat, legelsők közt a magántulajdonhoz való jogomat. Nincs bagatellizálás, nincs trükközés az értékhatárral, nincs hivatkozás a „megélhetési bűnözésre”. Zéró tolerancia a tolvajokkal szemben.
2.) Senkit nem menthetünk fel a tettei következményei alól a körülményekre hivatkozva. Ha így teszünk, azzal a szabad akaratot és az egyéni felelősséget kérdőjelezzük meg. A „szegény körülmények áldozata”-szövegekkel pont a leendő bűncselekményeknek ágyazunk meg és a jogállamot rohasztjuk szét. Az elkövetők helyett pedig az áldozatokkal vagyunk szolidárisak ezentúl.
3.) Bőrszíntől függetlenül mindenkinek meg kell tennie annyi erőfeszítést a saját boldogulása érdekében, amennyi az életerejéből és a szabadidejéből kitelik. Senki nem alapozhatja a megélhetését hosszú távon a másik ember munkájának a gyümölcsére. Életerős fiatalok nem élhetik le a teljes életüket értéktermelő munka nélkül és nem örökíthetik át ezt a mintát a felnövő generációnak. A szolidaritáson alapuló juttatásokat csakis úgy lehet elfogadni, ha az igénybe vevők nem élnek vissza vele.
cig5.jpg
4.) Lehet bármilyen toleráns és nagylelkű a többségi társadalom, a cigányság problémás részének változása nélkül soha nem fogunk kitörni. Ha a gyerekek nem járnak iskolába, otthon nem írják meg a leckét, ha nem szereznek szakmát, akkor feneketlen zsákba szórtuk a pénzt. Az elvárások nélkül osztogatott pénzek kora lejárt. A rászorulóknak természetesen minden segítséget meg kell adni, de meg kell követelni, hogy ők is megtegyék a tőlük telhető maximumot.
5.) Az egzisztencia nélküli gyerekvállalás az elképzelhető legnagyobb felelőtlenség: a nyomorba születendő gyerekkel és az eltartására kötelezett társadalommal szemben egyaránt. A gyerekvállalás szabadsága csak a gyerek felnevelésének felelősségével kéz a kézben járhat. Az oktatásnak, az adózási rendszernek, a szociális juttatásoknak egyaránt ezt a szemléletet kell tükröznie. 15 évesen nem babakocsit tolunk, hanem az iskolában tanulunk, hogy legyen jövőnk. Másképp a nyomor továbbörökítésének láncát soha nem szakítjuk meg.
cig2.jpg
+1 fontos megjegyzés: Ha egy kicsit is komolyan vesszük, hogy egy nyugati mintájú demokráciát építünk itt, akkor természetes, hogy senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés olyan tulajdonsága miatt, amiről nem tehet, ami veleszületett. Nem vagyunk rasszisták, a rasszizmus ugyanis azt jelenti, hogy a származás alapján olyan negatív tulajdonságokat kötünk egy etnikumhoz, amely tulajdonságokelválaszthatatlanul az adott etnikum sajátjai lennének. Ilyen azonban nincs, a rasszizmus hülyeség. Nem igaz, hogy a cigányok eleve ilyenek vagy olyan lennének, megváltoztathatatlan módon. Pont az ellenkezőjét állítjuk, mint a rasszisták: mindenki a saját sorsának alakítója, mindenki megváltozhat, sőt szükséges is a változás, és vannak is jó példák a változásra, gondoljunk csak Uszka vagy Cserdi példájára.  
Ha ezt a néhány evidenciát, melyben az emberek 90 százaléka pártállástól függetlenülegyetért, egy új baloldal hangsúlyosan és hitelesen felvállalná, a mögé felsorakozó társadalmi bázissal hónapokon belül elkergethetné az országot maffiamódszerekkel lerabló Fidesz–garnitúrát.
De fordítva is igaz: amíg a baloldal továbbra is a megbukott dogmáikba szerelmes szociológusoknak akar megfelelni, a valóságról való beszéd privilégiumát pedig átengedi az ellenfélnek, addig fölösleges bármiféle kormányváltásról ábrándozni.
A népet ugyanis nem lehet leváltani, az emberek pedig már csak ilyen konokok: van merszük a létező problémák megoldását elvárni a politikusoktól.

 E Blog tulajdonosának megjegyzése: Nem csak a baloldal, hanem a politikusok többsége úgy általában, a fanatikus elvakult kisebbségvédők mind, aztán így együtt többet ártottak mint használtak. Az eredmény mit elértek?...a probléma inkább mélyült mint bármit megoldottak volna. Megjegyzem... Nehogy az a vád érjen miszerint csak kritizálok! A megoldásra is van javaslatom. Nem fogom ide leírni direkt sem. Aki valóban kíváncsi rám, keressen meg. Nem állítom hogy tudom a tutit, dehogy hatékonyabb, reálisabb lenne mint az eddigi semmit érők, abban biztos vagyok.

2015/05/22

Demokráciáról, vezetőkről, vezetettekről... Ismét.

Ez a társadalom tényleg nem érett meg a demokráciára. A szolgalelkűséget a vezér elvűséget szokta meg. Önállóan gondolkodás nehééééz úgy társadalmilag. Itt nincs avagy nagyon ritka "madár" a Tudatos polgár. Hazudik aki azt állítja a demokráciát nem lehet tanítani. Bizony lehet és kellett is volna! Erről írtam már párszor. A rendszerváltás óta nagy bűne a politikai és értelmiségi elitnek ez. Valahogy "elfelejtették" tanítani a demokrácia működését a Népnek. Egyébként kell és lehet tanítani már a családban is, épp úgy a demokráciát a toleranciát az emberséget a tisztességet a tudatosságot is. Tudom jól... A saját fiaim és a hivatásom a példám rá. 

Erről is írtam már párszor. Fura szerzet a Magyar. Nem érti az Istenért sem, a politikus NEM sztár, nem Isten, nem megváltó és főleg nem imádni isteníteni való tévedhetetlen bálvány. A politikus is Ember...ha az és semmi más. A politikus a NÉP kegyeiért küzd a Nép alkalmazottja ha a nép úgy dönt, ő a politikus van a Népért és nem fordítva. A politikus egy Ember aki pályázott a NÉP által meghirdetett vezetői állásra. Ha alkalmasnak ítéltetett a MI alkalmazottunk lesz. Ha alkalmatlan, akkor felmondunk neki. A közhivatal és közhivatalnok a köz alkalmazott is a NÉP alkalmazottja és Ő van értünk a KÖZ hivatallal intézménnyel együtt! Soha nem értettem miért rangot címet cafrangot imádnak tisztelnek az emberek. Úgy gondolom NEM a címet rangot cafrangot kell tisztelni, hanem az Embert..., haaa...az tisztelhető.

Föl nem fogom miért nem érti a nép?, - A vezetőnket MI tesszük azzá amik. Fura... Megválasztják a népek a saját vezetőiket a sok jelentkező közül, tulajdonképpen a saját alkalmazottjukat, majd miután megválasztották, elkezdik imádni hódolni neki isteníteni hajbókolni előtte. Nem fura? Hiszen MI tettük azt a vezetőt...képviselő urat, polgármester urat, miniszterelnök urat azzá ami. Akkor? A MI döntésünk kellett a mi akaratunk kellett hogy az a politikus az lehessen ami. Ő tartozik nekünk hálával és nem mi neki. Tőlünk kapott egy bizalmi jó állást.

Tudom... Én egy "fura" szerzet vagyok. Egy hierarhikus szervezet hivatásos tagja, hivatásos katona voltam. Mégis mindig azt mondtam a beosztottaimnak, -"Ne a rendfokozatomat tiszteljétek, hanem az Embert ha az tisztelhető, azt tiszteljétek hogy milyen vezetőtök vagyok." A rendfokozat a cím a rang CSAK díszlet. Én magam is a parancsnokaimban nem a rendfokozatukat a beosztásukat tiszteltem, hanem hogy milyen Ember, milyen Vezetőm.


Még valamit a Vezetőkről és a Vezetettekről. Ha a vezető egy demokratikus közösség Választott vezetője, akkor annak a közösségnek az érdekei szerint kell azt vezetnie. Úgy kell ...ene vezetnie azt a közösséget, hogy az a közösség minél több tagja számára jó legyen. Nem önkényeskedhet semmiképpen, semmilyen esetben sem. A közössége többségének érdekeit kell figyelembe vennie minden esetben és nem a közössége egyes tagjainak érdekeit. Minden Vezetőre választott vagy hierarchikus szervezetek közösségekre is áll a dolog miszerint tisztességes szabályozások mentén KELL vezetnie. Ha egy közösség vezetője önkényeskedik, nincsenek tisztességes kiszámítható egyértelmű szabályozások a közösség gépiesen fog dolgozni, működni. váratlan helyzetekben leblokkolnak mert várják a vezető döntését illetve félnek az önkényeskedő vezetőtől. A szervezet a közösség sokkal kevésbé lesz hatékony. A vezető távollétében a közösség nagy valószínűséggel széjjel esik, lebénul, így a vezetőnek mindig jelen kell lennie. Roppant fárasztó és kevésbé hatékony. Ahol kiszámítható egyértelmű szabályozások vannak, ott a vezető és vezetettek is tudnak mihez igazodni. Főleg ha ez a szabályozás tisztességes önállóságot biztosít a vezető és a vezetettek számára is. A Jó Vezető az, aki tisztességes keretek, egyértelmű szabályok és határok közt hagyja önállóan gondolkodni, dolgozni dönteni a vezetetteket.

2015/05/19

Má megint Tuareg aki DK barátból lett DK ellenség.

http://tuaregblog.blogspot.hu/2015/05/felpofozasra-iteltettunk.html

Az első napokban ott voltam velük a Kossuth téren. Hittem benne... Figyeltem csendben, aztán eltettem magamba a tapasztalatokat. Valami nem volt "tiszta". Aztán figyeltem tovább. Láttam hogy az első tapasztalataim tisztulnak a kép is tisztult. Bejöttek sorba az első megérzéseim. Láttam minek indult és tapasztaltam mivé vált. Volt mikor még a DK mint Barát szerepelt Tuareg táborába. Ugye..., nem volt véletlen ám. Egyrészt mert a "tábor" nagyobb részét a DK-sok illetve DK szimpatizánsok adták. Másodszor pedig akkor még Tuareg bízott a DK-tól kapható..általa várt?...funkcióban. Mára azért csak kibukott az igazi arca. lmp 2. Azt azért megsúgom Tuaregnek!- Ez a csoport NEM az amire célozgat a blogjában. Nem tartozunk a "23 ismert DK-kötődésű csoport..." -ba, sem pedig abba a "19"-be amelyikből kivan tiltva Tuareg és szimpatizánsai. Csupán nekünk vannak "elveink" és ehhez tartjuk magunkat... Azaz NINCS korlátlan erőszakos nyomulás senkinek! Csakis a tisztességes kölcsönösség alapján. Mégvalami,- Tuareg és hívei igencsak magukba nézhetnének a blogjába leírt másokat mocskoló vádoló megjegyzését illetően miszerint -...Idézet a blogjából: " 19-ből vannak kitiltva aktuális tartalmuktól függetlenül a cikkeim, és azonnal kidobálva mindenki, akinél csak a gyanúja fölmerül, hogy esetleg az OGYM-mel, vagy a NAP-pal szimpatizálna. És mindezt azért, mert közben ugyanezeken a helyeken megy a személyem, meg a hozzám kötödő emberek és szervezetek kritikátlan mocskolása, " Ki is kezdte Tuareg? ...Kidobált ki és vagy törölt mindenkit aki nem értett egyet, más véleménye volt, kritikát merészelt megfogalmazni, nem bólogatott szorgalmasan? Ki is kezdte mindenki mocskolását aki nem volt hajlandó Tuareg zenéje naaagy "stratégiai" tervei szerint játszani? Ki is fenyegetett mindenkit bírósággal aki kritikát mert megfogalmazni? Láttuk ám jónehányan honnan miért hogyan jutott Tuareg a DK szimpatizánsságtól a DK mocskolásáig. Jáj arany barátaim... Má megen egy formáció amelyik "hirtelen" rádöbben, neki is a DK-hoz viszonyítva köll meghatároznia önmagát? Ejjnye kérem! Jaa..nincs ellenség a másik oldalon...ugye.

Mi is volt Tuareg naaagy "Stratégiája"? ...merthogy Tuareg kedvence ez a "játék" miszerint Ő "stratégiai terveket dolgoz ki... "
-Fantasztikus "stratégiai terveivel", néhány eleresztett "belső" információval az ellenfélről ( ezek olyan pletyi szintű igen jól hangzó nagyon belsőnek nagyon bizalmasnak tűnő jól értesültséget a mindent tudást "bizonyító" infók ) beetetni az odatévedő akkor még az OGYM-ben hívő emberekből minél többet. Rajongó tábort, Fanatikus híveket alkotni belőlük. Saját magát okosnak nagy stratégának nagy harcosnak aztán mártírnak feltüntetni, ebben a szerepben tetszelegni. Naponta minima egy blog persze felépítve szépen "stratégiailag". A hívein rajongótáborán keresztül Nyomulni mindenhová erőszakosan. Rátelepedni mindenre amire csak lehet. Uralni a netet a Facebookos demokrata csoportokat. Minden tüntetést azok szervezőit "rábeszélni" hogy csatlakozzanak Ő hozzá... Persze csakis elviekben gondolta ő ezt így... Ne má a gyakorlatba is, mert akkor Tuareg stratégiája borul... Neki az kellett a valóságban miszerint NE csatlakozzanak és így megint Mártír lehet ő a nagy stratéga akit "kiközösítenek, elnyomnak..." mert ...indoka mindig volt. Így naná ő lehet a mártír fekete bárány a mindenek tudója aki a megváltó a naagy megnemértett.
Persze...a valódi stratégia egy saját párt gründolása volt. Tuareg a naaagy stratéga a megnemértett a mindenki által kiközösített  a demokratikus ellenzék feketebáránya, ő aki mindenki másnál különb megváltóbb igazabb pártja.....
Hoppááá...Fogorvos léttére "eljátszotta" ő a szegényt is a nyomorgót az adományokra szorulót.

Ez az ember lenne az igaz demokrata a naaagy megváltó?... Ugyan!
Ui. -Vitázni, eszmét cserélni kell és lehet. Egyetérteni és egyet nem érteni lehet. Érveket tisztességesen Emberhez demokratához méltón kifejteni kell és lehet. Erőszakosan nyomulni, bomlasztani a demokraták közt ellenségeskedést gyűlölködést szítani bűn. Minden pártban, szerveződésben, közösségben vannak fanatikus hívek, elvtelen rajongók, a vezetőt minden kritika feltétel nélkül istenítő fanatikus hódolók. Hol több, hol kevesebb. Az ilyen "rajongók" egyik közösségnek sem tesznek jót, sőt inkább ártanak. Nem rajongótáborokra, fanatikus elvtelen erőszakos hívekre, nem a vezetőket istenítő imádó rajongókra a vezetők utasításait föltétlenül végrehajtókra van szüksége a Demokráciának. Szükség van az önállóan, akár kritikusan gondolkodó, elvekkel élő, érvelni vitázni tudó Tudatos Emberekre. Szoktam mondani és le is írtam már, - A Politikus nem imádni való sztár, nem Isten, nem az egyetlen az igaz megváltó a minden igazságok tudója! A Politikus a NÉP alkalmazottja a közösség Választott vezetője. ...esetleg, ...ha a Nép alkalmasnak ítéli és amíg alkalmasnak ítéli.

2015/05/17

Az ismert magyar riporter öt éve emigrált – és köszöni, jól van

Megértem - Értem. Szégyellni való ország lettünk. Ez már nem "haza" CSAK tartózkodási hely. Gerincét veszített gyáva szolgalelkű nép......Politikus "urak, hölgyek"! Tiszteletet nem igen érdemlő általunk választott vezetőink! Magatokat "értelmiséginek, társadalom elitjének" nevezők! ...és ti naaagy Magyarok, gyáva megalkuvók! -Olvassátok el aztán kuporodjatok le egy csendes sarokba és sírjatok, esetleg köpjétek szemközt a tükörképeteket. TI tettétek ezt a mi hazánkkal és MI hagytuk.  Európa valaha volt büszkeségéből mára a világ szégyenei lettünk.

Orosz József rádiós, tévés személyiség öt éve vándorolt ki Kanadába, a fényképen látható nagyon is konkrét ok miatt, ez áll rajta: Ha tényleg a csőcselék randalírozna a Kossuth téren, akkor ezen az oszlopon lógna: Orosz József. A félévtizedes évforduló alkalmából közösségi oldalán közölte az alábbi, tanulságos levelet.


Pont öt évvel ezelőtt, ezekben a percekben szálltam le Montrealban — kábultan, pánikban és rettegve az ismeretlentől. Csak két nap telt el azt követően, hogy a Fehérhajó utcai McDonalds-ban felismertek, körbevettek és hangosan üvöltötték, “Takarodj ebből az országból, büdös zsidó!” Igen, eltakarodtam. Kiplakátoltak már, melyik lámpaoszlopon kell lógnom; egy pesti kertészetben egy T. vásárló kedvesen figyelmeztetett is, el ne felejtsem a számomra kijelölt helyet. Igen, eltakarodtam Magyarországról és nem felejtettem. Mégis, az egykori Magyarország megszépült, mint a horizonton felderengő délibáb csábos és hívogató. Mégsem mentem vissza egy napra sem Budapestre, abba a városba és országba, amely azóta elveszett, és kompország hajója a keleti partok felé sodródik. Öt év alatt elvesztek és eltűntek egykori barátaim és ismerőseim — ha voltak egyáltalán. Sőt, már a “nyelvet” sem értem. Ha megkérdezem, hogy vagy, máris szégyellem magam, mert a válaszra nem tudok majd mit felelni. Öt éve ismerem a válaszokat és öt éve nem tudok mit felelni arra, “szarul vagyok”. Ha néha megszólalok a magyar médiában, a féltésem kombattánsnak hallatszik. A féltésem és a regiszter is hamisan csenghet.

Tavaly nem mentem el Ottawaba a parlamenti választásokon, hogy szavazzak. Nehéz dilemma volt. Ha elmegyek, azt jelentette volna, hogy tevőleges közöm van még Magyarországhoz. Ha nem megyek, leszámolok a rezsimmel. Nem az országgal, hanem a rezsimmel, amelyhez nincs közöm, és amely ellopta többünktől a hazánkat. Egykor a kőbánya-kispesti állomáson öklendezve értettem meg József Attila sorait, "Szíve szorult, rezgett a lába,/ acsargó habon tovatűnt,/ emlékezően és okádva,/ mint aki borba fojt be bűnt."

Kanada először menedéket nyújtott, aztán nyugalmat és a lehetőséget egy új élet kezdésére. Hányszor kellett már új életet kezdenem Magyarországon a sokadik kirúgás után akár a tv-ből, akár a rádióból — mindig a vesztes pozíciójából indulva, mindig számítva az újabb kudarcra, mindig belegondolva az árulásba és kirekesztésbe. Kanada befogadott, állampolgárrá avatott, és olyan örömmel “ajándékozott” meg, amit talán anno a rendszerváltáskor éltem át utoljára. Azt taníthatom, amiért Magyarországon folyamatosan megvetettek, úgy taníthatom, amiért Ottawaban a legjobb professzor címre jelöltek a diákjaim. Házas lehetek azzal az emberrel, akit szeretek.

Pár nappal ezelőtt éppen Londonban voltam, és a barátaimmal, szeretteimmel beszélgetve éreztem, sőt mi több, tudatosult, miért is szeretem Kanadát. Míg a londoni parlamenti választásokon a rossz és a kevésbé rossz közötti döntés kényszere (UKIP, LibDems, Labour, Tories) vált élet-halál kérdésévé, Kanada a legkevésbé jó és a jó közötti választás kényelmes szabadságával szembesít. Egy ország, ahol az évszázados konszenzusos kényszer tartós politikai békét és toleranciát teremtett. Egy ország, ahol progresszív konzervatívnak tudhatom magam, pedig voltam már minden régebben. Aztán felültem a repülőre, és hazajöttem Montrealba. Még nem a “hazámba”, de “haza”.

Öt év telt el, és maradok is. Értem és érzem azokat a százezreket, akik elmenekültek már és kitántorognak Magyarországról. Velük van közös nyelvem. A szabadság és az elvesztett szerető közös nyelve ez.




2015/05/12

KÖZ pénzből hitel végtörlesztés MPB.... a zurak.....

Az adófizetők pénzéből gazdálkodó szervezet az MPB ( Magyar Paralimpiai Bizottság ) vezetői tisztességes fizetésük és 17 milliós...mondom...TIZENHÉTMILLIÓS prémiumuk mellé az általuk vezetett ( Adófizetők pénzéből gazdálkodó...garázdálkodó?...) szervezettel fizettetik ki a személyes hitelüket. Szerintük ez így teljesen rendben van. Az alelnök szerint deutsch tompika javaslata volt ez a kifizettetés."Egyébként a végtörlesztés igénybevétele nem az ő ötlete volt, hanem Deutsch Tamásé, ezt maga az alelnök árulta el." dajcs twitter tompika szerint is rendben van ez így. Tudnak élni dőzsölni a zurak a fidesznyik hűbéres "urak"...aaaa MI pénzünkön. Nekik milliók KÖZ pénzből, nekünk "47 ezerből meglehet élni", "tenyésszünk kecskét, szedjünk gombát". A hazát becsülettel szolgálókat megalázzák, jogos járandóságukat elveszik. A mozgáskorlátozottakat, fogyatékkal élőket a csökkent munkaképességűeket megalázzák. Az egészségügy csődben a dolgozóival együtt. A közoktatás a káoszban. A gyermekeink külföldön keresik a tisztességes emberi életet. .....de a fidesznyik nagyurak a hűbéres zurak....dőzsölnek. ...és szerintük ez így jó. "Keményen dolgozó kisember"! -SZERINTED IS JÓ EZ ÍGY???
Tessék mondani!- Melyik "keményen dolgozó kisember" hitelét fizették így ki??? http://borsonline.hu/20150509_fizetesemeles_helyett_rendezt…

2015/05/11

Tuareg a magányos? harcos? ...vagy pusztán csak....?

Fehéren-feketén !!!!
A magát nagy sztárnak képzelő Tuaregről találtam ezeket az anyagokat és a szédületes pályaelhagyásokkal rendelkezőt tanulmányozó írást annyira pontosnak tartom, hogy úgy döntöttem megosztom másokkal a tisztánlátás érdekében. Mindezt azért teszem, hogy mások is lássák, hogy ez a törtető figura pártvezetőként szeretne kitünni, nem titkoltan azzal a céllal, hogy mások besározásával ismertebbé válhasson. Ehhez a mutatványhoz maga köré gyüjtött válogatott nyaloncokat, akik már jeladás nélkül, pavlovi reflexként minden kritikusukat falkában támadják. Én már most megadom nekik az évtized öngólja címet a párt névadásához, hiszen az egykori Szálasi féle NAP nevű pártnevet reklámozzák hosszú, megfontolt előkészítés után.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ember, aki baromira megsértődött valamin. de nem volt sem buta, sem kifejezetten rosszindulatú, ezért megpróbálta az indulatát a közjó előremozdítására használni. Idővel azonban látta, nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretné, sokkal kisebb nyilvánosságot kap és kevesebb vizet zavar, mint gondolta. Próbálta hát hangzatos szólamokkal és erőteljes retorikával fenntartani a látszatot, hogy "tesz" valamit - de legfeljebb csak "történtek" dolgok. Egyre többen látták, hogy minden jó szándék ellenére, bizony-bizony béna kacsává vált a magát magányos hősként aposztrofáló jóember. A sértettsége is egyre nőtt, a nárcizmusa is dagadt, a paranoiája se hagyta nyugodni, de még a realitásérzéke is meghalványodott szépreményű barátunknak. A kritikát nem tűrte, tanácsot el nem fogadott, de vagdalkozott minden irányba, hogy legalább a harci szellem megmaradjon. Pár tucat elszánt, középfokú végzettségű 50-60-as asszonyseregével és pár köpködő úriemberrel (és ez nem ellenük szól - de a 'vezér' és gondolatai súlyát jól mutatja) nehéz a világot megváltani, de ő biza megteszi. Az is menni fog, ahogy az alkotmányozó országgyűlés is...... Pártot alapított, hogy a racionalitás fénye egy múló pillanatra ismét beragyoghassa... mielőtt sértettsége és terheltsége újabb hulláma elborította. Hát mit képzelsz, te, Gábor, hogy azzal kampányolnál vidéki városokban, hogy más ellenzéki politikusokat és civileket mocskolsz, s úgy vádolod őket hazugsággal a rajongóid előtt, hogy egyetlen mondatuk mellé oda nem teszed a saját, bizonyítható igazadat? Tán tévedtél? Tán te hazudtál? Hogyan mozdítja előre a személyeskedés a haza ügyét? Hogyan segít ez hozzá a kormányváltáshoz? Kinek mi haszna származik belőle? A te sértettséged, a te egod, a te vélt fontosságod van már csak a zászlódra tűzve? Hol maradt el a becsület, a hazafiasság, a közélet tisztaságának eszméje? Csak magadért, csak az ismertségért, csak kivagyiságból táplálkozik a kampánykörutad? Elvesztek a magasztos célok? Hazudtál, amikor azzal hitegettél ezreket, hogy "összegyűlünk, megtárgyaljuk, megszavazzuk és úgy lesz"! Hazudtál, mert tudnod kellett, hogy jogszerűtlen, illegitim, elismertethetetlen lett volna egy ilyen országgyűlés, egy így megalakuló kormány. Hazudtál, mert tudtad, hogy a fegyveres erőknek kötelessége lett volna a Kossuth-tériek ellen fordulni, és mert tudtad: a Fideszben van annyi pénz és olyan akarat, hogy akár zsoldosokat állítsanak a tömeggel szembe! Ha pedig nem tudtad... alkalmatlan vagy, felelőtlenül ígérő, egymás ellen uszító, önérdekvezérelt, narcisztikus figura. Valami félrement, Gábor - nem használsz már senkinek.

Kilehetne egészíteni még pár dologgal, de nagyjából ennyi.